Svet

Da su se Asanžova otkrića ticala Rusije ili Kine, proglasili bi ga borcem za slobodu

Osnivač "Vikiliksa" je razotkrio zločine Vašingtona, a svetski hegemon ne toleriše takve stvari, uništavajući sve one koji se ne slažu s njima, precizirao je predsednik ruske Državne dume
Da su se Asanžova otkrića ticala Rusije ili Kine, proglasili bi ga borcem za sloboduGetty © Photo by Pier Marco Tacca/Getty Images

Situacija u kojoj se nalazi osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž primer je podlosti, laži i dvostrukih standarda Vašingtona, Londona i Brisela, a zemlje koje podržavaju njegovo izručenje SAD više neće biti države zasnovane na vladavini prava ukoliko ga Velika Britanija izruči Americi, rekao je predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Najpoznatiji svetski zatvorenik nalazi se u zatvoru Belmarš u Londonu uprkos tome što nije osuđen ni za kakav zločin, a preti mu kazna od 175 godina zatvora u SAD zbog objavljivanja dokumenata u kojima se detaljno navode nezakonite akcije Sjedinjenih Država u Avganistanu, Iraku, Gvantanamu i dr. 

"Objavljeni zapisi i dokumenta dokazuju umešanost SAD u državne udare i raspirivanje ratova, Asanž je svetu otkrio torture u američkom zatvoru Gvantanamo, kao i to da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) prisluškivala telefonske razgovore šefova država, uključujući (bivšu nemačku kancelarku Angelu) Merkelovu i (nekadašnjeg francuskog predsednika Nikolu) Sarkozija", istakao je Volodin u svom postu na Telegramu.

Asanž je "razotkrio zločine Vašingtona. A, svetski hegemon ne toleriše takve stvari, uništavajući sve one koji se ne slažu", precizirao je predsednik ruske Državne dume. 

"Da su se Asanžova otkrića ticala Rusije ili Kine, a ne SAD, proglasili bi ga za borca za istinu i slobodu", dodao je Volodin.

Po njegovim rečima, činjenica da se uzbunjivač 12 godina nalazi u zatočeništvu, prvo u ambasadi Ekvadora u Britaniji, a potom u zatvoru visoke bezbednosti, nije ništa drugo do skandal.

"Za to vreme njegovo zdravlje se naglo pogoršalo, a uprkos tome Bajden čini sve da se osnivač Vikiliksa izruči SAD. Želi da ga ubije pred celim svetom. Ujedinjene nacije su 2016. objavile da je njegovo zatvaranje nezakonito. Njegovo izručenje predstavljalo bi flagrantno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, uključujući pravo na slobodu govora", upozorio je Volodin.

image
VV inauguration
banner