Svet

Vašington pristao na uslove britanskog suda: Amerika pružila garancije da neće ubiti Asanža (FOTO)

Obećanja dolaze nakon što je Visoki sud u Londonu prošlog meseca presudio da će, ako SAD ne pruže ove garancije, Asanž moći da se žali na njegovo izručenje Americi
Vašington pristao na uslove britanskog suda: Amerika pružila garancije da neće ubiti Asanža (FOTO)© Tanjug/AP Photo/David Cliff

Vašington je navodno pristao na niz uslova u vezi sa potencijalnim suđenjem osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu koji će se, ako bude izručen SAD, suočiti sa optužbama za špijunažu, javljaju mediji.

Potpisane garancije je na Iksu objavila dopisnica "Njujork tajmsa", Megan Spejša, koje bi trebalo da uvere javnost da će 52-godišnji australijski državljanin moći da se osloni na Prvi amandman američkog Ustava u slučaju ekstradicije, i da se na suđenju neće suočiti sa smrtnom kaznom, budući da nije državljanin SAD.

Međutim, primećuje se da bi, iako su ova uveravanja "obavezujuća", odluka o "primenjivosti Prvog amandmana" bila "isključivo u nadležnosti američkih sudova".

Obećanja Vašingtona dolaze nakon što je britanski Visoki sud u Londonu prošlog meseca presudio da će, ako SAD ne pruže ove garancije, Asanž moći da se žali na njegovo izručenje SAD kako bi mu se sudilo zbog objavljivanja poverljivih američkih vojnih dokumenata.

Asanž se poslednjih pet godina nalazi u londonskom zatvoru Belmarš sa najvišim stepenom bezbednosti. Britanska policija ga je prvobitno uhapsila 2010. godine zbog optužbi za seksualni prestup koje je on negirao. Asanž je 2012. položio kauciju i dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu. Ponovo je uhapšen 2019. godine kada mu je Ekvador oduzeo azil i od tada je u Belmaršu.

U međuvremenu SAD nastavljaju da zahtevaju da on bude izručen kako bi mu se sudilo po 17 tačaka optužnice za špijunažu, zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata Pentagona 2010. godine, u kojima su detaljno opisani navodni američki ratni zločini u Iraku i Avganistanu. Asanžu preti kazna do 175 godina zatvora, ako bude izručen i osuđen.

Njegov pravni tim, kao i njegove pristalice, tvrdili su da je slučaj protiv njega političke prirode, i da ga SAD vodi kao osvetu za razotkrivanje navodnih ratnih zločina. 

Nedavno, njegove pristalice su širom sveta obeležile pet godina od kada je on odveden u londonski zatvor Belmarš, nakon što je izveden iz ambasade Ekvadora gde je pronašao sklonište i nastaviće kampanju za njegovo oslobađanje.

image