Svet

Bajden o mogućnosti okončanja krivičnog gonjenja Asanža: Razmatramo

Sutra se navršava pet godina otkad je osnivač Vikiliksa u zatvoru Belmarš u velikoj Britaniji
Bajden o mogućnosti okončanja krivičnog gonjenja Asanža: Razmatramo© Tanjug/AP/Frank Augstein

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da njegova administracija razmatra da li da pristane na zahtev australijske vlade da okonča višegodišnje krivično gonjenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koji se trenutno bori protiv ekstradicije iz Velike Britanije.

"Razmatramo to", izjavio je Bajden odgovarajući na pitanje novinara o zahtevu Australije da obustavi krivični postupak protiv Asanža, prenosi RT na španskom.

Australijski premijer Entoni Albaneze u februaru je podržao predlog u Donjem domu parlamenta Australije kojim se apeluje na povratak Asanža u svoju zemlju.

Sutra se navršava pet godina otkad je osnivač Vikiliksa u zatvoru Belmarš u Velikoj Britaniji.

Ako bude izručen SAD, suočiće se sa 175 godina zatvora zbog objavljivanja stotina hiljada stranica tajnih vojnih dokumenata i poverljivih diplomatskih depeša o aktivnostima Vašingtona u ratovima u Iraku i Avganistanu.

Asanž se nalazi u londonskom zatvoru Belmarš od 2019. godine, nakon što je tadašnji predsednik Ekvadora Lenin Moreno dozvolio njegovo hapšenje u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je Asanž boravio u azilu sedam godina, od juna 2012. godine. Velika Britanija je odobrila izručenje Asanža Sjedinjenim Državama. Od tada Asanž pokušava da uloži žalbu na odluku suda i izbegne izručenje.

"Amnesti internešenel" je krajem marta pozvao da SAD okončaju "politički motivisan" progon Asanža, jer to dovodi u opasnost ne samo njega, već i slobodu medija širom sveta.

"Nastojeći da ga zatvore, SAD šalju nedvosmisleno upozorenje urednicima i novinarima širom sveta da bi i oni mogli da budu meta i da za njih nije bezbedno da primaju i objavljuju poverljive materijale, čak i ako je u interesu javnosti", poručili su iz ove NVO.

image