Rusija

Zaharova o slučaju Džulijana Asanža: Farsa britanskog pravosuđa

Velikoj Britaniji je trebalo mnogo godina da donese odluku o krivičnom postupku protiv novinara. Ali, svi su znali u Londonu ko je naručio teroristički napad u Krasnogorsku (napad na "Krokus siti" kod Moskve) već nakon nekoliko sati, ističe portparolka MSP-a Rusije
Zaharova o slučaju Džulijana Asanža: Farsa britanskog pravosuđawww.globallookpress.com © Sergey Petrov

Više od 13 godina bilo je potrebno britanskom pravosuđu da danas donese još jednu odluku za Džulijana Asanža, još jedno odlaganje u vezi sa njegovim slučajem otkako je 2011. godine britanski sud prvi put naredio da se australijski novinar izruči, u to vreme – Švedskoj, napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu, povodom današnje odluke Visokog suda u Londonu da osnivač Vikiliksa može da uloži žalbu protiv izručenja SAD.

"Skoro 5.000 dana, 161 mesec, više od 13 godina bilo je potrebno britanskom pravosuđu da donese odluku – DA SE JOŠ SAČEKA! Čak i kada bismo brojali od trenutka hapšenja, prošlo je 60 meseci – to je pet godina", prokomentarisala je portparolka MSP-a i dodala:

"Ako se tako gleda, postavlja se pitanje: čime su se Britanci bavili svo to vreme dok je Australijanac sedeo kod njih u susednoj ulici – u ambasadi Ekvadora? Pritom, on je zbog pritisaka Londona bio u mučeničkim uslovima, u tesnoj sobi bez pristupa spoljašnjem svetu i pod danonoćnim nadzorom Skotland jarda. Čitav pravosudni sistem Kraljevine pretvorio se u farsu, kojoj se smeje ceo svet."

Ističe da je takvo ponašanje "ruganje ljudskom dostojanstvu", koju sprovodi "monstruozno neefikasna, britanska pseudo-pravda". 

"Londonu je trebalo mnogo godina da donese odluku o krivičnom postupku protiv novinara. Ali, 'svi su znali' u Londonu ko je naručio teroristički napad u Krasnogorsku (napad na "Krokus siti" kod Moskve) već nakon nekoliko sati", dodala je Zaharova, podsećajući na nedavni teroristički napad u Moskovskoj oblasti u kojem je poginulo više od 130 ljudi, a za koji Zapad tvrdi da iza njega stoji Islamska država.

Zapad, podsetimo, negira da Ukrajina ima bilo kakve veze sa napadom, iako iz FSB-a danas poručuju da podaci ukazuju na to da se iza svega krije ne samo Kijev, već i Vašington i London. 

"Na kupoli Old bejlija – Centralnog krivičnog suda u Londonu – podignuta je statua Temide (boginja iz grčke mitologije, jedna od žena Zevsa). Široko otvorenih očiju ona gleda na Zapad, ka Americi. Asanž, koji je posvetio život razotkrivanju tajni konglomerata britanskih i američkih obaveštajnih službi, postaje žrtva ove korumpirane britanske lažne Temide", slikovito objašnjava portparolka.

Za kraj, Zaharova još jednom podseća javnost na višegodišnje gonjenje sa kojim se, po naredbi Vašingtona, suočava australijski novinar samo zbog toga što je široj javnosti predstavio istinu. 

"(Ovakvo ponašanje) već mnogo godina nanosi ozbiljnu štetu novinarstvu i nezavisnim medijima, a takođe gazi osnovne principe slobode govora i ljudskih prava", zaključuje portparolka ruskog MSP-a, napominjući da, ukoliko Asanž bude izručen SAD, preti mu zatvorska kazna od 175 godina. 

image