Svet

SAD dale garancije britanskom sudu povodom Džulijana Asanža; Supruga: Neuverljive reči

Sud je u odluci 26. marta tražio garancije od SAD da će Asanž moći da se pozove na Prvi amandman i da se neće suočiti sa smrtnom kaznom nakon izručenja
SAD dale garancije britanskom sudu povodom Džulijana Asanža; Supruga: Neuverljive reči© Tanjug/AP Photo/David Cliff

Sjedinjene Američke Države pružile su danas garancije Visokom sudu u Londonu koje je zahtevao povodom slučaja osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, preneo je Rojters.

Međutim, Asanžova supruga Stela je kritikovala američke garancije. Ona je objavila na Iksu da su SAD dale "neuverljive reči", ukazujući da Asanž može da pokuša da iskoristi Prvi amandman u slučaju ekstradicije, ali da tužilaštvo nije odustalo od tvrdnje da Džulijan nema prava na Prvi amandman jer nije državljanin SAD.

"Umesto toga, SAD su se ograničile na tvrdnje da Džulijan može da pokuša da iskoristi Prvi amandman ako bude izručen. Ova diplomatska nota ne čini ništa da olakša ogroman stres naše porodice o njegovoj budućnosti, odnosno o njegovom očekivanju da će provesti ostatak svog života u izolaciji u američkom zatvoru zbog svog nagrađivanog novinarskog posla", poručuje Stela Asanž.

Sud je u odluci 26. marta tražio garancije od SAD da će Asanž moći da se pozove na Prvi amandman i da se neće suočiti sa smrtnom kaznom nakon izručenja.

Američki predsednik Džozef Bajden je rekao 10. aprila da njegova administracija "razmatra" zahtev Australije da odustane od decenijskog nastojanja SAD da se Asanž krivično goni zbog objavljivanja poverljivih američkih dokumenata.

Povodom Bajdenove izjave Stela Asanž je ocenila da "izgleda kao da bi stvari mogle da krenu u pravom smeru".

Asanž (52) se suočava sa krivičnim gonjenjem u SAD zbog 17 optužbi za špijunažu nakon što je objavio stotine hiljada poverljivih američkih dokumenata pre gotovo 15 godina na svom portalu "Vikiliks".

Asanžove pristalice insistiraju na tome da je on novinar koji je razotkrio ratne zločine SAD u Iraku i Avganistanu, što je bilo u javnom interesu i da je zaštićen Prvim amandmanom Ustava SAD, kojim se garantuje sloboda govora.

Nedavno, njegove pristalice su širom sveta obeležile pet godina od kada je on odveden u londonski zatvor Belmarš, nakon što je izveden iz ambasade Ekvadora gde je pronašao sklonište i nastaviće kampanju za njegovo oslobađanje.

image