Svet

"Gardijan": Izraelska vlada pokušava da oblikuje diskurs o ratu u Gazi u Americi

Proizraelske grupe u SAD pokušavaju da se obračunaju sa studentskim protestima podrške Palestini, ali i da promene definiciju antisemitizma
"Gardijan": Izraelska vlada pokušava da oblikuje diskurs o ratu u Gazi u AmericiGetty © Andrew Lichtenstein/Corbis

Prošlog novembra, samo nekoliko nedelja nakon izbijanja rata u Gazi, četrdesetdvogodišnji izraelski ministar Amihaj Čikli obratio se poslanicima u Knesetu i govorio o tome šta bi Izrael trebalo da uradi povodom propalestinskih demonstracija u SAD.

"Rekao sam to i ranije i reći ću ponovo: mislim da bi trebalo da budemo u ofanzivi, pogotovo u Sjedinjenim Državama", istakao je on.

Čikli od tada vodi ciljanu akciju kako bi se suprotstavio kritičarima Izraela. Britanski "Gardijan" je otkrio dokaze koji pokazuju kako je Izrael ponovo pokrenuo kontroverzni entitet u okviru šire kampanje za odnose s javnošću koja cilja na kampuse američkih koledža i pokušava da redefiniše antisemitizam u američkom zakonu.

Čikli je uverio zakonodavce da u budžetu ima novca za medijsku kampanju, koja bi bila odvojena od tradicionalnijih odnosa s javnošću i plaćenog reklamnog sadržaja koji proizvodi vlada. Ona uključuje 80 programa koji su već u toku za zagovaračke napore "da se urade na 'koncertni' način", rekao je on.

Reč "koncertni" odnosi se na ponovno pokretanje kontroverznog programa izraelske vlade prvobitno poznatog kao "Kela Šlomo", osmišljenog da sprovede ono što je Izrael nazvao "aktivnostima masovne svesti" - koje su usmerene uglavnom na SAD i Evropu.

"Koncert", sada poznat kao Glasovi Izraela, ranije je radio sa grupama koje su predvodile kampanju za donošenje takozvanih "anti-BDS" državnih zakona koji kažnjavaju Amerikance za učešće u bojkotu ili drugim nenasilnim akcijama protiv Izraela.

Njegova najnovija inkarnacija deo je tajne operacije izraelske vlade protiv studentskih protesta, organizacija za ljudska prava i drugih protivnika njihovih operacija.

Najnovije aktivnosti Glasova Izraela sprovedene su preko neprofitnih i drugih subjekata koji često ne otkrivaju informacije o donatorima. Od oktobra do maja, Čikli je nadgledao potrošnju najmanje 32 miliona šekela, ili oko 8,6 miliona dolara, na sadržaje koji bi trebalo da poprave percepciju izraelske vlade u javnosti.

Nije prošlo mnogo vremena da jedna od američkih grupa za zastupanje u bliskoj saradnji sa Čiklijevim ministarstvom, Institutom za proučavanje globalnog antisemitizma i politike, ili ISGAP, ostvari snažnu pobedu.

Na decembarskom kongresnom saslušanju o navodnom antisemitizmu među studentskim antiratnim demonstrantima, nekoliko poslanika republikanaca u Predstavničkom domu eksplicitno je citiralo istraživanje ISGAP-a u svojim ispitivanjima predsednika univerziteta.

Saslušanje je završeno sukobom predstavnice Eliz Stefanik sa tadašnjom predsednicom Univerziteta Harvard, Klodin Gej, koja se kasnije povukla sa te funkcije nakon talasa negativnih vesti.

ISGAP, koji je, kako se izveštava, većinu svojih sredstava 2018. godine dobio od izraelske agencije koja je vodila "Koncert", pohvalio se svojim uspehom u aprilu ove godine.

"Sva ova saslušanja su rezultat našeg izveštaja da svi ovi univerziteti, počevši od Harvarda, uzimaju mnogo novca od Katara", hvalio se bivši član izraelskog Kneseta Natan Šaranski, koji je ranije obavljao istu funkciju kao Čikli, a sada predsedava ISGAP-om.

Šaranski je okupljenim pristalicama rekao da je izjave Elize Stefanik videlo milijardu ljudi.

ISGAP je učestvovao i u kampanji da koja sa cilj ima promenu definicije antisemitizma, koja bi mogla da sadrži i neke kritike Države Izrael.

Druge američke grupe povezane sa Glasovima Izraela su pokrenule niz inicijativa za jačanje podrške državi Izrael. Jedna takva grupa koja je javno navedena kao partner, Nacionalni savet za osnaživanje crnaca (NBEC), objavila je otvoreno pismo crnačkih demokratskih političara u kojima se oni obavezuju na solidarnost sa Izraelom.

Sajber Vel, proizraelska grupa za borbu protiv dezinformacija koju predvode bivši zvaničnici izraelske vojne obaveštajne službe i predstavnici Glasova Izraela, označena je kao zvanični "partner od poverenja" TikToka i "Mete", pomažući društvenim platformama da "pregledaju i uređuju sadržaj".

U nedavnom izveštaju Sajber Vela "Meta" se poziva da cenzuriše popularni slogan "Od reke do mora, Palestina će biti slobodna".

image