Svet

Izrael zabranjuje "Al Džaziru": Netanjahu katarsku mrežu nazvao "huškačkom"

Katarski emiter je u odgovoru osudio izjavu izraelskog premijera kao "laž" i "huškanje" i osudio ga zbog napada na slobodu štampe
Izrael zabranjuje "Al Džaziru": Netanjahu katarsku mrežu nazvao "huškačkom"Getty © Adam Berry

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da će njegova vlada zatvoriti katarski informativni kanal "Al Džazira" u ponedeljak nakon usvajanja novog zakona koji Tel Avivu dozvoljava da privremeno zatvori izraelske kancelarije stranih medija koji se smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Zabrana bi navodno mogla trajati 45 dana, nakon čega bi mogla biti produžena.

Nazivajući "Al Džaziru" "terorističkim" informativnim kanalom koji je "aktivno učestvovao u masakru 7. oktobra i podsticao vojnike Izraelskih odbrambenih snaga" na Iksu, Netanjahu je obećao "da će odmah delovati u skladu sa novim zakonom kako bi zaustavio aktivnost kanala".

Katarski emiter je u odgovoru osudio izjavu izraelskog premijera kao "laž" i "huškanje" i osudio ga zbog napada na slobodu štampe. Tokom rata u Gazi, "Al Džazira" je više puta optuživala Izrael da gađa njihovo osoblje na terenu. Ta televizija ima kancelarije na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Direktor "Al Džazire" u Izraelu i za palestinske teritorije Valid Omari izjavio je danas, povodom odluke izraelske vlade da zabrani emitovanje programa te katarske televizije u Izraelu, da su takve radnje "opasne" i da su politički, a ne profesionalno motivisane.

Pravni tim "Al Džazire" priprema odgovor, rekao je Omari za Rojters, a agencija navodi da to verovatno znači da će taj uložiti žalbu sudu protiv ove odluke.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), američka nezavisna neprofitna organizacija, upozorio je da novi izraelski zakon predstavlja "značajnu pretnju međunarodnim medijima u zemlji", dok je Bela kuća navela da SAD "podržavaju kritično važan rad novinara", uključujući "one koji izveštavaju o sukobu u Gazi".

Suspenzija "Al Džazire" bi takođe mogla da pogorša odnose između Izraela i Katara, ključnog posrednika u pregovorima o taocima, navodi "Aksios".

Postupak Izraela osudili su i Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) i Udruženje stranih novinara (FPA), koje predstavljaju strane medije u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi.

"Žalimo zbog odluke vlade Izraela da zatvori Al Džaziru u Izraelu. Slobodni i nezavisni mediji su ključni u obezbeđivanju transparentnosti i odgovornosti. Sada je još više, s obzirom na stroge restrikcije izveštavanja iz Gaze. Sloboda izražavanja je ključno ljudsko pravo. Pozivamo izraelsku vladu da ukine tu odluku", navedeno je u objavi OHCHR-a.

FPA je naveo da se "ovom odlukom Izrael pridružuje sumnjivom klubu autoritarnih vlada koje zabranjuju medije", te da je "ovo mračan dan za medije, mračan dan za demokratiju".

Konflikt u Gazi besni od oktobra prošle godine. Preko 32.700 ljudi je ubijeno, a više od 75.000 povređeno u toj enklavi, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze.

image