Svet

Ko se uplašio "proruskog" Glasa Evrope: Opasnost sad vreba iz Kazahstana

Krajem prošlog meseca, češka vlada uvela je sankcije "Glasu Evrope", optužujući - bez dokaza- portal za širenje proruske propagande. Medij sada radi iz Kazahstana
Ko se uplašio "proruskog" Glasa Evrope: Opasnost sad vreba iz KazahstanaGetty © Razvan Suciu / 500px

Vlada Češke "otkrila" je 27. marta, u saradnji sa Poljskom, "prorusku operaciju uticaja u Evropi" u koju su uključeni proruski ukrajinski političar Viktor Medvedčuk i portal "Glas Evrope". Ubrzo nakon otkrića, vebsajt je isključen, da bi se ponovo "pojavio" u Kazahstanu 11. aprila, piše "Euraktiv".

Iako se gušenje slobode medija kosi sa principima na kojima počiva Evropska unija, njena članica - Češka - sada forsira da se "Glas Evrope" stavi na EU listu sankcionisanih medija uz "Sputnjik" i RT, a belgijski premijer Aleksander de Kro najavio je da će se o "ruskom uticaju" razgovarati na samitu lidera EU kasnije ove sedmice.

"Euraktiv" je istragom aj-pi adrese Glasa Evrope otkrio je da se hosting sajta sada nalazi u Kazahstanu koji je, kako su naveli, "jedno od omiljenih mesta Rusije za zaobilaženje EU sankcija".

Nakon optužbi iz Praga, De Kro je najavio da je belgijsko Federalno tužilaštvo pokrenulo istragu ovog slučaja, tvrdeći da je Moskva potplatila poslanicima Evropskog parlamenta da "šire prorusku propagandu" preko Glasa Evrope.

Stručnjak za medije Jan Šuster upozorio je, u tekstu za "Glas Evrope", da je ono što se dogodilo portalu "flagrantno kršenje" prava i standarda medijske industrije širom Evrope i postavio pitanje "ko je sledeći?"

"Evropske države ne mogu sebi da priušte da slede Ukrajinu i da im ona bude primer prljavog posla gušenja slobode govora, čak ni u pozadini rusko-ukrajinskog sukoba. Koji, ma koliko neko želeo drugačije, ne može da opravda zločine protiv slobode govora, ni u Ukrajini, ni u SAD, ni bilo gde u Evropi", poručio je Šuster.

image
VV inauguration
banner