Svet

Zašto Americi smeta TikTok? Propalestinske objave imaju veći domet od informativnih platformi SAD

Američki senator Pit Rikters priznao je da je jedan od razloga za zabranu aplikacije "zaštita" zvaničnih narativa Bajdenove administracije o sukobu u Gazi
Zašto Americi smeta TikTok? Propalestinske objave imaju veći domet od informativnih platformi SAD© Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Američki senator Pit Rikerts otvoreno je priznao da Sjedinjenim Američkim državama TikTok smeta i planiraju da ga zabrane zato što mladi preko te aplikacije mogu da dođu do informacija koje nisu u skladu sa zvaničnim narativima Bajdenove administracije o situaciji u Gazi.

On je rekao kako se većina mladih informiše putem platforme na kojoj "propalestinski" i "pro-Hamas" heštegovi generišu mnogo pregleda dok "istraživanja pokazuju da Amerikanci većinski podržavaju Izrael".

"Procenat korisnika TikToka koji redovno dobijaju vesti iz aplikacije se udvostručio od 2020. Ove objave imaju domet veći od dometa deset najvećih informativnih platformi zajedno", rekao je Rikerts, optužujući "kineske komuniste" da "guraju ovu rasističku agendu" da potkopaju Ameriku.

Američki Senat nedavno je izglasao zabranu kineskoj kompaniji "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi TikTok, da poseduje tu društvenu mrežu. Zakon kompaniji "Bajtdens" daje rok od godinu dana da se odrekne vlasništva nad TikTokom, nakon čega bi ta društvena mreža mogla da bude zabranjena.

image
VV inauguration
banner