Svet

Izvršni direktor TikToka odgovorio Amerikancima: Budite sigurni – ne idemo nigde

Činjenice i Ustav su na našoj strani i očekujemo da ponovo pobedimo, poručio je Šou Zi Ču
Izvršni direktor TikToka odgovorio Amerikancima: Budite sigurni – ne idemo nigde© Anna Moneymaker/Getty Images

Izvršni direktor TikToka Šou Zi Ču poručio je da kompanija očekuje da će pobediti u pravnom sporu čiji je cilj da blokira zakon koji je potpisao predsednik Džozef Bajden, a koji zabranjuje popularnu aplikaciju koju koristi 170 miliona Amerikanaca.

"Budite sigurni – ne idemo nigde", rekao je direktor kineske kompanije "Bajtdens" u video-snimku objavljenom nekoliko trenutaka nakon što je Bajden potpisao zakon koji im daje rok od 270 dana dase odreknu vlasništva ili se suoče sa zabranom.

"Činjenice i Ustav su na našoj strani i očekujemo da ponovo pobedimo", naglasio je on.

Predstavnici TikToka će osporiti predlog zakona pozivajući se na Prvi amandman Ustava SAD koji štiti slobodu govora, a od korisnika se takođe očekuju podršku.

Američki sudija u Montani, inače, u novembru je blokirao državnu zabranu TikToka, kao razlog navodeći upravo slobodu govora.

Inače, 2020. godine sudovi su sprečili tadašnjeg predsednika Donalda Trampa koji je pokušao da zabrani TikTok.

Ipak, zbog navodne zabrinutosti da bi Kina mogla da pristupi podacima Amerikanaca ili da ih nadzire pomoću aplikacije, američki Senat je u utorak velikom većinom usvojio zakon.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio ga je u subotu.

Četvorogodišnja bitka koja se vodi oko TikToka značajna je u prevlasti između Vašingtona i Pekinga nad internetom i tehnologijom. 

Bajden bi da zabrani aplikaciju, ali je koristi u kampanji

Inače, danas su iz štaba predizborne kampanje Džozefa Bajdena saopštili da će aplikacija TikTok i dalje biti korišćena tokom predizbornih radnji.

"Fragmentirano medijsko okruženje zahteva od nas da budemo prisutni
i komuniciramo sa biračima tamo gde se oni nalaze, a to uključuje i onlajn komuniciranje", izjavio je neimenovani zvaničnik iz Bajdenovog štaba, prenosi Rojters.

On je naglasio da je TikTok jedna od brojnih aplikacija preko koje se Bajdenov štab trudi da njihove poruke "budu vidljive što većem broju birača".

Dodao je da će se primenjivati "poboljšane mere bezbednosti" prilikom korišćenja ove aplikacije.

image
VV inauguration
banner