Svet

SAD teraju TikTok na prinudnu prodaju akcija

Od kineskih vlasnika traži se da prodaju svoj udeo u kompaniji, jer smatraju da bi na taj način onemogućili kineskoj vladi da ima pristup podacima američkih korisnika
SAD teraju TikTok na prinudnu prodaju akcijawww.globallookpress.com © © Cfoto

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena traži od kineskih vlasnika TikToka da prodaju svoje akcije u aplikaciji za deljenje video sadržaja ili da se suoče sa mogućom zabranom aplikacije, navode nezvanični izvori upoznati sa ovom tematikom.

Takav potez je značajan zaokret u politici administracije, koja je bila na udaru kritika pojedinih republikanaca da ne čine dovoljno kako bi odgovorili na bezbednosne rizike koje predstavlja TikTok, čiji je vlasnik pekinški "Bajtdens ltd", piše "Volstrit džornal".

Komitet za strana ulaganja u SAD (Cfius) nedavno je zatražio prodaju akcija, navodi list pozivajući se na svoje izvore.

Nadležni iz TikToka rekli su da 60 odsto njihovih akcija poseduju globalni investitori, 20 odsto zaposleni, a 20 odsto osnivači, iako akcije osnivača omogućavaju pravo glasa, kako je to uobičajeno u tehnološkim kompanijama.

Iz TikToka poručuju da prinudna prodaja nije rešenje za bezbednosni rizik i obavezuju se da će uložiti 1,5 milijardi dolara u program kojim će biti zaštićeni podaci američkih korisnika i sadržaj od pristupa ili uticaja kineske vlade.

"Promena u vlasništvu neće doneti nikakvo novo ograničenje na protok podataka ili pristup njima", obrazložio je portparol TikToka Bruk Oberveter.

On je dodao da je najbolji način da se odgovori na zabrinutosti oko nacionalne bezbednosti transparentna zaštita u samim SAD, uz praćenje, promenu i verifikaciju treće strane, što, kako je istakao, već implementiraju.   

Pregovori Cfius-a u vezi sa sigurnošću podataka korisnika TikToka traju već dve godine, a proteklih meseci su zapali u ćorsokak, podseća list, i dodaje da u njima učestvuju i Pentagon i Ministarstvo pravde koji se takođe zalažu za prinudnu prodaju.

Nekoliko visokih zvaničnika SAD navelo je da ih brine to što kineski zakon o nacionalnoj bezbednosti predviđa da kineske kompanije moraju da na zahtev vlade učine dostupnim podatke svojih korisnika.

TikTok uverava da bi plan vredan 1,5 milijardi dolara zadržao njihove operacije u SAD sa svim podacima koji bi se čuvali u Americi. Takođe, prema tom planu američka kompanija "Orakl korp" dobila bi mogućnost da pristupi algoritmima kompanije i ukaže vladinim inspektorima na moguće probleme. To nije umirilo kritičare koji i dalje insistiraju na tome da bilo koja kineska kompanija mora da se povinuje zahtevima kineske vlade, ako do njih dođe.

O pitanjima sigurnosti i bezbednosti sledeće nedelje pred članovima komiteta Predstavničkog doma za energiju i trgovinu odgovaraće izvršni direktor TikToka Šou Zi Čju.

Podseća se da je 2020. Trampova administracija takođe pokušala da prinudi TikTok na prodaju akcija, ali je na sudu kompanija uspela da dobije presudu u svoju korist. I Bajdenovu administraciju u sličnim pokušajima čekaju izazovi: kompanija bi mogla da ospori prinudnu prodaju argumentom da bi to vodilo zabrani jer kineska vlada ne bi dozvolila da algoritmi TikToka budu prodati zajedno sa kineskim udelom u kompaniji.

image
VV inauguration
banner