Svet

SAD pregovaraju o slanju izraelskih sistema "patriot" u Ukrajinu

Transfer baterija označio bi promenu u odnosima Izraela sa Moskvom
SAD pregovaraju o slanju izraelskih sistema "patriot" u Ukrajinu© picture alliance / Contributor

SAD, Izrael i Ukrajina su u pregovorima da Kijevu isporuče do osam PVO sistema "patriot" i sporazum bi, kako navodi "Fajnenšel tajms," pozivajući se na zvaničnike, ako bude potpisan, označio promenu u odnosima Izraela sa Moskvom.

Izrael je u aprilu saopštio da će početi da povlači svojih osam "patriot" baterija, starih više od 30 godina, i da će ih zameniti naprednijim sistemima.

Ali baterije, koje su korišćene u trenutnom ratu Izraela sa Hamasom, još uvek nisu rashodovane iz straha da bi rat u Pojasu Gaze mogao da se prelije na čitav region.

Ako se dogovor ministara i visokih zvaničnika tri zemnje realizuje, takav transfer bi, navodno, promenio odbrambene sposobnosti Ukrajine. Zemlja trenutno ima najmanje četiri sistema "patriot", koje su im isporučile SAD i Nemačka.

Ukrajina konstantno traži od Zapada sisteme protivvazdušne odbrane, naročito "patriote" američke proizvodnje. Prošle nedelje, SAD su objavile da pauziraju isporuku raketa presretača "patriot" drugim zemljama kako bi dale prioritet snabdevanju Ukrajini.

Izrael je do sada bio oprezan kada je u pitanju Specijalna vojna operacija u Ukrajini s obzirom na uticaj koji Moskva ima u Siriji, gde izraelsko vazduhoplovstvo često deluje protiv iranskih grupa.

image