Svet

Zelenski u Harkovu: Ceo svet je kriv

Predsednik Ukrajine se ponovo požalio na nedovoljnu zapadnu pomoć i zatražio još sistema PVO "patriot"
Zelenski u Harkovu: Ceo svet je krivwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je potrebno nekoliko dodatnih PVO sistema "patriot" da bi se Harkov zaštitio od ruskih napada.

"Situacija je veoma ozbiljna. Ne možemo sebi dozvoliti da izgubimo Harkov... Sve što nam treba su dva sistema 'patriot'. Rusija neće moći da okupira Harkov ako ih imamo", rekao je Zelenski u intervjuu za TV kanal Ej-Bi-Si Njuz, tokom posete jednoj od bolnica u Harkovu.

Prema njegovim rečima, tokom proteklih dana stotine ljudi je poginulo ili ranjeno u ofanzivi ruskih snaga u oblasti Harkova.

"Mnogi od njih bili su vojnici iz regiona, pa je bilo važno da predsednik bude tu i da ih podrži", dodao je Zelenski.

Na pitanje novinara da li su Sjedinjene Američke Države krive za ono što se dešava u Harkovu, Zelenski je odgovorio:

"Ceo svet je kriv. Dali su (Vladimiru) Putinu mogućnost da okupira ukrajinsku teritoriju. Ali sada svet može da pomogne", istakao je ukrajinski lider.

Na primedbu reportera Ej-Bi-Si Njuza da su mnogi Amerikanci zabrinuti koliko se novca troši na Ukrajinu, Zelenski je rekao da se taj novac ne troši u Ukrajini, već u američkim fabrikama, kao i da se Ukrajina ne bori samo za svoju slobodu.

"Taj novac se ne prebacuje u Ukrajinu. To je novac potrošen u američkim fabrikama stvarajući američka radna mesta. Mi se ne borimo samo za svoju slobodu", naglasio je predsednik Ukrajine.

Zelenski je danas održao sastanak Štaba vrhovnog komandanta u Harkovu i posetio ranjene branioce u bolnici.

image