Svet

Sumorno upozorenje vodećeg trgovca robom: Svet čekaju ratovi za hranu

Geopolitičke tenzije i protekcionistička politika pogoršavaju inflaciju na globalnom nivou, smatra konglomerat "Olam Agri"
Sumorno upozorenje vodećeg trgovca robom: Svet čekaju ratovi za hranuGetty © mariusFM77

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

Kompanija sa sedištem u Singapuru deo je šire grupe "Olam", koja posluje u više od 60 zemalja i snabdeva hranom i industrijskim sirovinama 22.000 kupaca širom sveta.

"Vodili smo mnogo ratova zbog nafte. Vodićemo veće ratove oko hrane i vode", rekao je izvršni direktor "Olama" Sani Vergeze.

Izvršni direktor je upozorio da su trgovinske barijere koje su nametnule vlade koje žele da podrže domaće zalihe hrane pogoršale inflaciju hrane.

Kako prenosi "Fajnenšel tajms", cene hrane su počele da rastu nakon pandemije i porasle su nakon eskalacije ukrajinskog sukoba i zapadnih sankcija Rusiji. Restrikcije su dovele do toga da je neki izvoz žitarica i đubriva blokiran, produbljujući nesigurnost hrane u siromašnijim zemljama i pogoršavajući krizu troškova života.

Istovremeno, veliki trgovci poljoprivrednim proizvodima ostvarili su rekordne profite u 2022. godini, istakao je Vergeze.

Prema njegovim rečima, povećana inflacija cena hrane je delom rezultat vladinih intervencija pošto su bogatije zemlje gomilale viškove strateških roba što je "stvorilo preteranu neravnotežu između ponude i potražnje".

"Indija, Kina, svi imaju zalihe. To samo pogoršava globalni problem", rekao je.

Klimatske promene, koje su ometale poljoprivrednu proizvodnju na globalnom nivou, takođe su dovele do porasta protekcionizma širom sveta, tvrdi Vergeze. On je podsetio da je Indonezija zabranila izvoz palminog ulja 2022. kako bi zaštitila lokalno tržište, dok je Indija prošle godine uvela ograničenja izvoza određenih vrsta pirinča u nastojanju da obuzda rastuće domaće cene.

"Videćete sve više i više toga", rekao je Vergeze na konferenciji "Redburn Atlantika" i "Rotšilda" i pozvao rukovodioce potrošačke industrije, među kojima su bili i čelnici kompanija "Koka-kola" i ABF, da se "probude" i preduzmu više akcija u vezi sa klimatskim promenama.

Šef UN-a za ljudska prava Voker Tirk ranije je upozorio da svet ide ka katastrofalnoj budućnosti u kojoj će desetine miliona ljudi biti u opasnosti od gladi ako se svet ne pozabavi adekvatno klimatskim promenama.

Ekstremni vremenski događaji imaju značajan negativan uticaj na useve, stada i ekosisteme, što dovodi do dalje zabrinutosti oko globalne dostupnosti hrane, rekao je on.

image