Svet

UN: Svako treće dete u Gazi je hronično neuhranjeno

Glad se brzo širi među decom i dostiže do sada neviđene razmere, objavila je UNRVA
UN: Svako treće dete u Gazi je hronično neuhranjeno© Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Jedno od troje dece mlađe od dve godine u severnoj Gazi hronično je neuhranjeno, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA).

"Glad se brzo širi među decom i dostiže do sada u Gazi neviđene razmere", objavila je UNRVA, a prenosi "Tajms of Izrael".

Više od pet meseci od početka izraelske vazdušne i kopnene kampanje u Gazi, koja je bila odgovor na smrtonosni napad Hamasa 7. oktobra, najveći deo enklave je u ruševinama, a oko 2,3 miliona stanovnika je raseljeno i suočava se sa velikom humanitarnom krizom, navodi se u tekstu.

Zapadne zemlje pozvale su Izrael da učini više kako bi se obezbedila pomoć, a UN su saopštile da se suočavaju sa "ogromnim preprekama", poput zatvaranja prelaza, detaljnih provera, ograničavanja kretanja i nemira unutar Gaze. Izrael tvrdi da ne stavlja ograničenja na humanitarnu pomoć za civile u Gazi i za sporu isporuku pomoći krivi nepostojanje kapaciteta i slabu efikasnost agencija UN.  

Podseća se da su počele isporuke humanitarne pomoći vazdušnim i morskim putem, ali da humanitarne organizacije upozoravaju da nema zamene za dostavljanje kopnenim putem. 

Izrael je optužio UNRVA za saradnju s Hamasom, navodeći da su pojedini članovi ove agencije UN čak učestvovali u napadu 7. oktobra, i pozvao da agencija bude raspuštena. Nekoliko velikih donatora zbog tih optužbi prekinulo je trenutno finansiranje.

image