Svet

Istraga u Nemačkoj: Američki obaveštajci pokušavali da spreče izgradnju "Severnog toka 2"

Vlada SAD koristila je obaveštajne službe za direktnu borbu protiv "Severnog toka 2" kako bi odbranila svoje interese
Istraga u Nemačkoj: Američki obaveštajci pokušavali da spreče izgradnju "Severnog toka 2"Getty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Agenti američkih obaveštajnih službi godinama su pokušavali da blokiraju završetak izgradnje gasovoda "Severni tok 2", pa i u vreme mandata lidera SAD Donalda Trampa, rekao je predsednik frakcije Socijaldemokratske partije u parlamentu pokrajine Meklenburg - Zapadna Pomeranija Tomas Kruger, preneo je TASS.

Nemački parlamentarac se pozvao na reči dve neimenovane osobe koje su svedočile u okviru istrage o formiranju fonda za podršku izgradnje gasovoda, a koju sprovodi parlamentarna komisija pomenute pokrajine.

"Oba svedoka su potvrdila da su predstavnici američkih tajnih službi vodili aktivnu kampanju obraćajući se ekološkim organizacijama u Meklenburgu - Zapadnoj Pomeraniji da spreče izgradnju 'Severnog toka 2' i nudeći im svoju podršku", naveo je Kruger u saopštenju za javnost objavljenom na sajtu frakcije SPD.

Jedan od svedoka je naveo i da je predstavnik obaveštajnih službi s njim direktno razgovarao, a zatim su se i sastali na teritoriji savezne države, objašnjavajući svoje aktivnosti "američkim interesima".

"Zbog toga je jasno da je tokom Trampovog mandata američka vlada koristila obaveštajne službe za direktnu borbu protiv 'Severnog toka 2' u Meklenburg - Zapadnoj Pomeraniji kako bi odbranila svoje interese", konstatovao je Kruger.

Nemački "Špigl" je naveo i da je komisija za svedoke pozvala bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera i premijerku savezne države Manuelu Švezig. U Nemačkoj ih smatraju bivšim lobistima za izgradnju "Severnog toka 2". Datumi ročišta još nisu poznati.

Izgradnja "Severnog toka 2", koja je prvobitno trebalo da bude završena pre kraja 2019. godine, završena je u septembru 2021. zbog kašnjenja izazvanih američkim sankcijama.

Ekološki fond "Klimatistiftung MV" osnovan je 19. januara 2021. u Meklenburg -Zapadnoj Pomeraniji uz učešće kompanije "Nord strim 2 AG". Upravo se u tom regionu završava podvodni deo gasovoda, gde se povezuje s transportnom mrežom Nemačke. Među ciljevima organizacije bio je i "doprinos nastavku izgradnje gasovoda 'Severni tok 2'". Međutim, opozicija i mediji su verovali da je glavni cilj fonda da se zaobiđu sankcije SAD protiv ovog projekta.

image