Svet

Anketa: Evropljani skeptični da će Ukrajina pobediti u sukobu sa Rusijom

Anketa, koje je objavljena danas, nekoliko dana pre NATO samita koji će biti održan od 9. do 11. jula u Vašingtonu, pokazuje stavove o sukobu u Ukrajini i još 14 zemalja EU
Anketa: Evropljani skeptični da će Ukrajina pobediti u sukobu sa RusijomGetty © Anadolu / Contributor

Iako većina Ukrajinaca misli da će Kijev izaći iz sukoba sa Rusijom kao pobednik, Evropljani su skeptičniji po tom pitanju, pokazuje nova studija Evropskog saveta za spoljne odnose.

Anketa, koje je objavljena danas, nekoliko dana pre NATO samita koji će biti održan od 9. do 11. jula u Vašingtonu, pokazuje stavove o sukobu u Ukrajini i još 14 zemalja EU. Rad na terenu je obavljen u maju.

Ispitivanje je otkrilo da Evropljani veruju da Ukrajina neće pobediti Rusiju na bojnom polju, pri čemu otprilike trećina do polovine ispitanika veruje da će se sukob završiti sporazumom, a do 31 odsto njih (Grčka) vidi pobedu Rusije kao najverovatniju.

Od anketiranih zemalja EU, samo u Estoniji je preovladavalo mišljenje da će Ukrajina pobediti (38 odsto), prenosi "Politiko".

Suprotno tome, većina Ukrajinaca (58 odsto) je uverena da njihove trupe mogu da pobede i da mogu da nastave da računaju na podršku svojih međunarodnih saveznika. Samo jedan odsto Ukrajinaca veruje da će Rusija pobediti u sukobu, dok 30 odsto vidi sporazumno rešenje kao najverovatniji ishod.

Anketa je takođe otkrila značajne razlike u mišljenjima među zemljama EU o tome kako pomoći odbrani Ukrajine i o pristupanju Kijeva EU i NATO-u.

Lideri NATO-a "malo je verovatno da će naći domaću podršku za raspoređivanje trupa" među stanovništvom zemalja članica, pokazuje istraživanje (rezultati u zemljama su se kretali od 4 do 22 procenta u prilog tome).

Što se tiče potrošnje za odbranu, podaci su pokazali da je većina zemalja protiv povećanja doprinosa. Izuzeci su Poljska (gde 53 odsto podržava povećanje potrošnje za odbranu), Estonija (45 odsto), Švedska (41 odsto) i Nemačka (40 odsto).

Međutim, većina Evropljana i dalje podržava učešće u sukobu na druge načine, kao što je pružanje tehničke podrške i povećanje snabdevanja oružjem i municijom.

Samo u Bugarskoj, Grčkoj i Italiji većina stanovništva – 63 odsto, 54 odsto i 53 odsto, smatra da je povećanje isporuke municije i oružja Ukrajini "loša ideja".

Evropljani su takođe podeljeni oko prijema Ukrajine u EU. Zemlje sa najvećom podrškom su Portugal, Estonija, Švedska, Španija i Poljska, dok su najskeptičnije Nemačka, Bugarska, Češka i Francuska.

Među Ukrajincima, skoro dve trećine (64 odsto) veruje da je članstvo u EU ključno kao i članstvo u NATO-u za budućnost njihove zemlje.

Ukrajina je podnela zahtev za članstvo u bloku februaru 2022. i dobila je status kandidata za članstvo u EU u junu iste godine. Pre otprilike nedelju dana, 25. juna, EU je otvorila zvanične pregovore o pridruživanju i sa Ukrajinom i sa Moldavijom.

image