Svet

Azov, CIA, El Nusra i "nezavisni" mediji Srbije: Kako je bivši šef špijuna Petreus dočekao naciste

Pripadnici nacističkog bataljona "Azov" dočekani su u Americi uz sve počasti, pa je u njihovu čast održan i dobrotvorni golf turnir
Azov, CIA, El Nusra i "nezavisni" mediji Srbije: Kako je bivši šef špijuna Petreus dočekao naciste© Mark Wilson/Getty Images

Golf tereni američke baze "Endruz" poznati po tome što su na njima igrali brojni predsednici i članovi Kongresa, nastavljaju tradiciju ugošćavanja nekih od najvećih zločinaca današnjice, a ovoga puta u poseti su im bili pripadnici ukrajinskog nacističkog bataljona "Azov".

Glavni u odboru za doček, domaćin i govornik na ovoj priredbi organizovanoj za poštovaoce Crnog sunca i nacizma, bio je, prema pisanju "Grejzona", i bivši direktor CIA i general sa četiri zvezdice Dejvid Petreus, poznat i kao jedan od najznačajnijih "magnata" na medijskom nebu Srbije.

Na terenima je, naime, održan je dobrotvorni golf turnir, "Samit o slobodi SAD-Ukrajina", koji podržava fondacija "Borderlends", a na kome se skupljao novac upravo za ranjene članove "Azova".

Naročito je interesantno da se sve to desilo tri dana pre nego što je Amerika ukinula zabranu isporuke svog oružja ukrajinskom bataljonu čiji pripadnici otvoreno zastupaju ultranacionalističke i neonacističke stavove. Dakle, u vreme dok su "Azovci" i dalje bili na "crnoj listi" SAD. Što možda i nije iznenađujuće s obzirom na to da je i Biro za političko-vojna pitanja Stejt departmenta sugerisao da je bataljon "Azov" već "dobio američko oružje i opremu" u vreme dok je zabrana uvedena 2018. godine bila još na snazi.

Domaćin i govornik Dejvid Petreus čovek je živopisne biografije koji je komandovao američkim snagama u Iraku i Avganistanu, a izuzetno ozbiljan je štih u medijskoj sferi Srbije, budući da je predsednik Instituta investicionog fonda "Kolberg Kravis Roberts" (KKR) koji je polovinom oktobra 2013. godine preuzeo kablovskog operatera SBB.

KKR fond sada je manjinski vlasnik "Junajted medije" u čijem su vlasništvu TV N1, "Nova S" i "Danas" – odnosno kompletna "nezavisna" medijska scena Srbije, koja sve vreme pokušava da gradi imidž ekskluzivnog zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Nezavisni, kakvi su, međutim, ovi mediji su i ovoga puta zaboravili da izveste gledaoce i čitaoce kako "zaštitno lice" jednog od njihovih vlasnika štiti prava i slobode – otvoreno i bez blama stavljajući se na stranu neonacista. Verovatno jer to za njih i nije vest i jer to i sami rade.

Petreus, sada već iskusni zaštitnik "nezavisnog" novinarstva u Srbiji, pre nego što je postao investitor, smenjen je sa mesta direktora CIA kada se otkrilo da je državne tajne odavao svojoj ljubavnici. Ipak, i dan danas se može smatrati moćnikom iz senke, budući da je i dalje značajna čivija u američkom demokratskom establišmentu.

Pre ove ljubavne drame, general je bio dobro poznat Srbima. Od 1997. do 1999. Petreus je služio u Pentagonu kao izvršni pomoćnik direktora Zajedničkog štaba, a zatim i predsedavajućeg Združenog štaba, generala Henrija Šeltona zaduženog za koordinaciju bombardovanja Srbije.

Tokom 2001–2002, kao brigadni general, Petreus je bio na desetomesečnoj turneji po Bosni i Hercegovini u okviru operacije "Združene snage" gde je radio kao pomoćnik načelnika štaba Stabilizacionih snaga za operacije NATO-a, kao i zamenik komandanta Zajedničke međuagencijske grupe za borbu protiv terorizma - komande stvorene nakon napada 11. septembra da bi se američkim snagama "dodale sposobnosti za borbu protiv terorizma".

Plodovi borbe Petreusa protiv terorizma vidljivi su i po tome za koga organizuje dobrotvorne turnire. No, iskustvo sa takvim ljudima, sticao je on i mnogo ranije.

Poznato je, naime, da je on  2015. insistirao da bi SAD trebalo da naoružaju članove terorističke grupe Al Nusra front (izdanak Al Kaide) u Siriji. Znajući za takvo njegovo lobističko iskustvo, ne možemo a da se ne zapitamo da li je Petreus takođe bio u grupi onih koji su lobirali za ukidanje zabrane naoružavanja "Azova"?

I da li je možda on jedna od tih spona koja povezuje Ukrajinu sa islamističkim organizacijama koje dovode svoje borce na front u istočnoj Evropi?

Još u prvim mesecima specijalne vojne operacije u Ukrajini, iranska televizija Al Alam prenela je, naime, kako su desetine militanata povezanih sa Al Kaidom iz Sirijske provincije Ildib poslati u Ukrajinu kako bi se pridružili snagama Kijeva. Inicijativu za njihovo premeštanje pokrenula je upravo organizacija Džabat el Nusra, odnosno, isti onaj El Nusra front za čije se naoružavanje zalagao Petreus. I posle se neko pita zašto su Al Kaidu zvali i Al CIAida?

Šef ove terorističke organizacije Abu Mohamed el Džalani, navodno je tada rekao da "sve terorističke organizacije imaju zajedničkog neprijatelja - Rusiju".

Propustio je da i teroristi i CIA takođe imaju istog zajedničkog neprijatelja.

I to se zna odavno, još od vremena kada je Alen Dals, tada budući direktor CIA, za Karla Volfa koga su tužioci u Nirnbergu opisali kao Himlerovog "birokratu smrti" rekao da je "dinamična" i "izrazitita ličnost". On je Volfa video kao zgodnog čoveka od poverenja, koji predstavlja romntični i "umereniji element" u SS-u - i kao takav bio je odličan za saradnju.

"Znali smo šta radimo", svedočio je Hari Rosicke, koji je vodio sovjetsko odeljenje CIA u Minhenu od 1951. do 1954. "Koristili smo bilo koje kopile sve dok je bio antikomunista."

Tako je i dan-danas - bilo da je esesovac, islamista, pripadnik "Azova" – dok je protiv Rusije, u Americi će uvek biti dobrodošao.

Rehabilitacija neonacista

Pripadnici "Azova" su tokom svoje turneje posetili i Pentagon, Arlingtonsko groblje i ekskluzivni Klub vojske i mornarice, "čiji su članovi visoke ličnosti iz Oružanih snaga SAD, američki politike i specijalnih službi". Pridružila im se Olena Tolkačova, dugogodišnja šefica "Anđela Azova", koja je sada povezana sa 3. jurišnom brigadom.

Rehabilitovanje "Azova" u Americi traje već neko vreme pa je tako i profil "Azova" pre mesec dana nestao sa Univerziteta Stendford, odnosno njihovog projekta mapiranja militanata.

Nedavno je Predstavnički dom ponovo potvrdio  svoju zabranu za sve jedinice "naslednice" bataljona "Azov" iz 2014, uključujući 3. jurišnu brigadu, za koju "Grejzon" kaže da je "neonacistička septička jama" koja je izbegla ograničenja SAD tako što je izbacila reč "Azov" iz svog imena.

Pro-azovski propagandisti često insistiraju da je bataljon "Azov" postao dostojan "Heroja Ukrajine" distanciranjem od šireg "Azovskog pokreta" i čišćenjem jedinice od neonacista. Nepoželjni elementi su navodno otišli ​​da se pridruže "Nacionalnom korpusu" i drugim grupama za veterane "Azova". Čistke, zapravo, nikad nije ni bilo, a "Azov" i dalje ima otvoreno neonacističke jedinice.

image