Svet

Premijer Indije Modi veruje da se mir u Ukrajini može postići dijalogom i diplomatijom

Od početka konflikta u Ukrajini, Nju Delhi je zadržao uravnotežen pristup, održavajući veze sa Zapadom i istovremeno jačajući strateško partnerstvo sa Moskvom
Premijer Indije Modi veruje da se mir u Ukrajini može postići dijalogom i diplomatijomGetty © Antonio Masiello

Premijer Indije Narendra Modi izjavio je danas da je imao "produktivan sastanak" sa Vladimirom Zelenskim na marginama samita G7 u Italiji.

U delegaciji indijskog premijera bili su ministar spoljnih poslova Subrahmanijam Jaišankar, ministar spoljnih poslova Vinai Kvatra i savetnik za nacionalnu bezbednost Adžit Doval.

U postu na platformi Iks (bivšem Tviteru) Modi je izneo nepromenjen stav Nju Delhija o sukobu u Ukrajini: "Što se tiče tekućih neprijateljstava, ponovio sam da Indija veruje u pristup usredsređen na čoveka i da put do mira vodi kroz dijalog i diplomatiju."

Ovo je potvrdio i portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Randhir Džajsval rekavši da je "premijer preneo da Indija nastavlja da podstiče mirno rešavanje sukoba kroz dijalog i diplomatiju."

Govoreći na samitu G7 o tehnologiji i drugim pitanjima, Modi je napomenuo da zemlje Globalnog juga "podnose teret globalne neizvesnosti i napetosti", i da Indija smatra svojom odgovornošću da "postavi prioritete zemalja Globalnog juga na svetskoj sceni."

Od početka konflikta u Ukrajini, Nju Delhi je zadržao uravnotežen pristup sukobu, nastavljajući da održava veze sa Zapadom i istovremeno jačajući strateško partnerstvo sa Moskvom. Uprkos kritikama iz Vašingtona i Brisela, Indija je značajno povećavala nabavku energenata iz Rusije.

U martu je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba posetio Nju Delhi, gde je razgovarao o učešću Indije i tražio podršku za kijevsku "formulu mira", koju je Moskva odbacila.

U intervjuima za indijske medije Kuleba je tvrdio da je odnos Nju Delhija sa Moskvom "zasnovan na sovjetskom nasleđu koje nema nikakvu budućnost". Takođe, Kuleba je izjavio da bi Indija zbog njenih bliskih veza sa Moskvom mogla da "utiče na način na koji se ponaša Rusija".

Kulebine izjave su u suprotnosti sa tvrdnjama Nju Delhija o odnosima sa Rusijom. Prema rečima indijskog ministra spoljnih poslova, Rusija i Indija posvećuju "posebnu pažnju" interesima obe zemlje. Bilateralna trgovina između Rusije je prošle godine porasla na 65 milijardi dolara, uglavnom zbog uvoza ruske nafte u Indiju.

image