Svet

EU otvara istragu o nemačkoj državnoj pomoći za "Lufthanzu"

Istraga Komisije je usledila nakon odluke suda, koji je konstatovao da je bilo grešaka u procesu izdvajanja državne pomoći tokom pandemije koronavirusa
EU otvara istragu o nemačkoj državnoj pomoći za "Lufthanzu"© Robert Alexander/Getty Images

Evropska komisija otvorila je istragu o grantu Nemačke za avio-kompaniju "Lufthanza" od šest i po milijardi evra u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći tokom pandemije korona virusa 2020. godine, saopšteno je iz te institucije.

Dokapitalizacija od šest milijardi evra (6,5 milijardi dolara) odobrena je u skladu sa Privremenim okvirom mera državne pomoći za podršku privredi povodom izbijanja pandemije, ali je ona poništena prošle godine odlukom drugog najvišeg suda u EU.

Žalba "Lufthanze" na tu odluku je još u toku, prenosi Rojters.

Istraga Komisije je odgovor na odluku tog suda, koji je konstatovao da je bilo grešaka u procesu.

Sada je cilj da se razjasni da li su finansijske injekcije bile u skladu sa evropskim pravilima o državnoj pomoći.

"Lufthanza" je već u potpunosti otplatila pomoć, što bi moglo da ograniči bilo kakav neposredan uticaj na sudsku presudu, iako bi odluka mogla da ima posledice na buduća državna izdvajanja.

Portparol "Lufthanze" ponovio je da je kompanija već u potpunosti otplatila mere i dodao da su u svom godišnjem izveštaju za 2023. godinu predvideli da će Komisija otvoriti zvaničnu istragu, kao što je to činila u sličnim slučajevima.

image