Svet

Kuba sprečila unos oružja iz SAD: Pokušaj destabilizacije zemlje

Kubanske vlasti tvrde da iza svega stoji plan napada na ostrvo s američke teritorije
Kuba sprečila unos oružja iz SAD: Pokušaj destabilizacije zemljeGetty © Zerbor

Kuba je osujetila zaveru da se oružje i municija unesu na njenu teritoriju iz Sjedinjenih Američkih Država, a uhapšeno je oko 30 osoba uključenih u pokušaj destabilizacije vlade ove karipske zemlje, saopštio je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kube.

Kuba je detalje zavere prvi put otkrila u decembru, kada su vlasti saopštile da je Kubanac Ardenis Garsija koji živi u SAD stigao na ostrvo morskim putem naoružan, kako bi regrutovao nove članove za svoju grupu, prenosi Rojters.

Prema rečima kubanskog istražitelja Viktora Alvareza, nakon sedmomesečne istrage otkriven je plan u kojem je učestvovalo 32 građanina Kube, ali i grupa sa sedištem u SAD pod nazivom "Nueva nacion kubana" (Nova kubanska nacija), za koju kubanske vlasti tvrde da planira napade na Kubu sa američke teritorije.

Kubanski zvaničnici su saopštili da se Garsija nalazi u pritvoru na Kubi, i da se u SAD suočava s optužbama za trgovinu ljudima. Takođe, da su američke vladine agencije obaveštene o rezultatima istrage.

"Pojedinci nastavljaju nekažnjeno da deluju na teritoriji Severne Amerike, organizujući, finansirajući i podržavajući aktivnosti nasilne prirode u cilju podrivanja unutrašnjeg poretka naše zemlje", rekao je Alvarez.

Stejt department je pak odgovorio Rojtersu da je upoznat s najnovijim optužbama s Kube, te da "američki organi krivično gone pojedince na osnovu zakona SAD, a ne  na osnovu uputstva stranih vlada".

Inače, Kuba je u decembru objavila listu stranih državljana i grupa, uključujući "Nueva nacion kubana", koji optužuje za umešanost u terorizam.

Na listi se nalaze na desetine osoba, za koje Kuba tvrdi da su umešani u bombaške napade na hotele, podsticanje nemira i pokušaje ubistva bivšeg predsednika Fidela Kastra.

image