Svet

Umesto čokoladice - meci: Automati za prodaju municije uskoro u prodavnicama širom SAD

Automati rade 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji i imaju ugrađenu veštačku inteligenciju
Umesto čokoladice - meci: Automati za prodaju municije uskoro u prodavnicama širom SADGetty © Helder Faria

Pojedine prodavnice u američkim državama Albama i Oklahoma su nabavile novu vrstu automata za prodaju, a ono po čemu se ove mašine ističu od sličnih aparata jesu proizvodi koje nude. 

U pitanju su automati za prodaju municije, pa tako kupci prodavnice mogu napustiti sa jajima, mlekom, hlebom, ali i kutijama napunjenim mecima u kalibru 9 mm ili .223 "remington", piše "Njuzvik".

Aparate za prodaju municije dizajnirala je i proizvodi kompanija "Amerikan raunds" i radi se o mašinama koje imaju ugrađenu veštačku inteligenciju. AI tehnologija u ovom slučaju podrazumeva da automati imaju mogućnost skeniranja kartica i softver za prepoznavanje lica, kako bi se potvrdilo da kupci imaju 21 godinu ili više, te da odgovaraju identitetu osobe na koju se vodi dozvola (za oružje).

"Naši automatizovani dispenseri municije su dostupni 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, čime je obezbeđeno da možete da kupujete municiju po sopstvenom rasporedu, bez ograničenja radnog vremena prodavnica i potrebe da stojite u dugim redovima", napominje kompanija na svojoj veb stranici.

Prema njihovim podacima, ukupno šest supermarketa - dve prodavnice "Freš valju" u Alabani i četiri "Super c marta" u Oklahomi - imaju nove automatizovane aparate za prodaju municije.

Međutim, generalni direktor kompanije "Amerikan raunds" Grants Magers je u intervjuu za "Njuzvik" izjavio da su ovi automati isporučeni u još dve države, kao i da imaju veliki broj zahteva za njihovu nabavku.

"Imamo više od 200 zahteva prodavnica koje žele AARM (Automated Ammo Retail Machine), koje trenutno dolaze iz otprilike devet država, a taj broj svakodnevno raste", rekao je on i dodao da ovi doprinose podršci "poštovanju zakona i odgovornom posedovanju oružja".

"Trenutno se municija prodaje sa polica ili preko interneta. Ovi uslovi dovode do nenamerne prodaje maloletnim kupcima, ili u slučaju maloprodajnih objekata - do visoke stope krađe", smatra Magers.

Generalni direktor kompanije "Amerkan raunds" je za lokalnu televiziju iz Oklahome KOCO-TV, rekao da mašine neće imati ograničenja za municiju i da se zalihe obnavljaju svake nedelje.

image