Srbija i Balkan

Direktor vojne fabrike "Milan Blagojević": Svet traži sve više baruta

Imamo ugovoren posao za ovu i narednu godinu, a odbili smo petostruko veće ugovore, jer nismo mogli da zadovoljimo potrebe tržišta, kaže Predrag Ilić
Direktor vojne fabrike "Milan Blagojević": Svet traži sve više baruta© FOTO TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Vojna fabrika "Milan Blagojević - Namenska AD" u Lučanima u maju obeležava 75 godina rada. Protekle poslovne godine fabrika je ostvarila prihod od 9,6 milijardi, čime je dobit višestruko povećana u odnosu na prethodnu godinu. Ova fabrika danas zapošljava oko 1.600 ljudi, prosečna plata je 120.000 dinara, što ovo preduzeće svrstava u sam vrh po poslovnim rezultatima u ovom delu Srbije.

Pogon u Dragačevu jedinstven je u svetu po raznorodnim tehnologijama u proizvodnji. Pritom se, pre svega, misli na proizvodnju nitroceluloze, jednobaznih i dvobaznih baruta, raketnih goriva, sagorljivih elemenata za municiju.

Još 1986. uvezli su američku tehnologiju za proizvodnju sferičnih baruta. Takvih fabrika je svega pet u svetu.  

V.d. generalnog direktora Predrag Ilić ističe da je potražnja za proizvodima ove fabrike ogromna i odavno prevazilazi njene proizvodne kapacitete.

"Imamo ugovorenog posla za ovu i narednu godinu. Odbili smo petostruko veće ugovore, jer nismo mogli da zadovoljimo potrebe tržišta. Zato uz pomoć države planiramo proširenje proizvodnje i već smo dobili značajna sredstva u tu svrhu. Tu, pre svega, mislim na bazne sirovine za proizvodnju baruta, a to su nitroceluloza i jednobazni baruti. Međutim, sada se najviše traže artiljerijski baruti i zbog toga proširenje ide u tom pravcu", kaže Ilić.

Kako navodi, plan je da u saradnji sa državom uvedu i tehnologiju proizvodnje trobaznih baruta. Reč je o tzv. hladnim barutima koji čuvaju artiljerijsku cev i ostvaruju takvu količinu gasova sa kojom se ostvaruje veći domet. Samo nekoliko fabrika u svetu ima tehnologiju za njihovu proizvodnju, od toga su dve u Evropi. 

"Do 2027. imaćemo u svom asortimanu proizvoda trobazni barut, a ove godine krećemo sa brojnim poslovima koji prethode finalnom proizvodu", naglašava ovaj inženjer tehnologije, koji je na čelu pogona "Milan Blagojević" od 2022, a kao tehnolog ovde radi od 1988. godine.

Kako kaže, 2022. i 2023. ostvarivan je četiri puta bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu.

"To nam otvara mogućnost za ulaganja i proširenje proizvodnje, kao i uvođenje novih tehnologija. Gradićemo dva nova objekta na nitrocelulozi i jedan na jednobaznim barutima. Završićemo i  porušena postrojenja koja su ostala nakon NATO agresije. A to je već u startu 30 odsto veći obim proizvodnje u odnosu na sadašnje stanje", navodi Ilić.

Svesni rizika koje odbrambena industrija neminovno sa sobom nosi, rukovodstvo ove fabrike neprestano ulaže u bezbednost na radu. Ali i pored brojnih ulaganja incidenti se ipak događaju.

"Prošle godine smo kroz 23 pozicije utrošili 248 miliona dinara u mere zaštite na radu. Najznačajniji faktor u bezbednosti na radu je mentalno zdravlje ljudi, upravo zbog koncentracije zaposlenog na radnom mestu koji radi opasne operacije, on mora biti odmoran i pribran. Na taj način radnik čuva sebe i svoje kolege", ističe Ilić.

U svetu ne postoji automatizovan proces proizvodnje baruta, bar ne na ključnim mestima gde bi mašina mogla da zameni čoveka i sačuva mu život.

Pogotovu to nije moguće u šaržnim proizvodnjama, gde se često menja asortiman proizvoda. Ključni faktor je čovek i njegovo iskustvo.

"Ima savremenih automatizovanih mašina koje i mi posedujemo i koristimo, recimo na raketnim gorivima je to presa koja se kontroliše daljinski, ali čovek je u nekim drugim tehnološkim procesima nezamenljiv", ističe direktor Ilić.

image