Svet

Ni para ni municije: Šta se dešava sa češkom inicijativom za Ukrajinu

Potrebno nam je još novca za municiju i potrebno nam je još municije za Ukrajinu, rekao je češki ministar spoljnih poslova
Ni para ni municije: Šta se dešava sa češkom inicijativom za UkrajinuGetty © Anton Petrus

Potrebno je više sredstava da bi se pokrenula češka inicijativa za kupovinu municije za Ukrajinu, koja je inicirana u februaru, rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Češka je u februaru predložila kupovinu municije za Ukrajinu od trećih zemalja kao odgovor na nedostatak kapaciteta za proizvodnju municije u EU, podseća "Euraktiv".

"Potrebno nam je više novca. Treba nam više novca za municiju. Treba nam više municije za Ukrajinu", rekao je Lipavski uoči sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Briselu.

On je takođe dodao da je Rusija i dalje sposobna da proizvede mnogo više municije od Ukrajine.

"Želimo da Ukrajina bude u stanju da se odbrani... Zato pozivam sve da se pridruže i daju novac", izjavio je šef češke diplomatije.

Do sada se inicijativi pridružilo 18 zemalja. Slovačka i Mađarska su jasno poručile da nisu zainteresovane.

Nemačka je nedavno najavila da će uložiti 576 miliona evra za kupovinu 180.000 komada artiljerijske municije za Ukrajinu, dok su Belgija i Finska obećale 200 miliona evra, odnosno 30 miliona evra.

Međutim, dok je na tržištu dostupno dosta municije, češke vlasti ističu da su izvori finansiranja ograničeni. Češka se, sa svoje strane, obavezala da će finansirati kupovinu oko 500.000 komada municije, saopštilo je češko ministarstvo odbrane.

Predsednik Češke Petr Pavel ranije je izjavio da je ta zemlja "identifikovala" više od 800.000 komada raspoložive municije. Češke vlasti sada žele da povežu zemlje koje su spremne da investiraju sa prethodno identifikovanim dobavljačima municije u trećim zemljama.

Municija kupljena u okviru češke inicijative mogla bi da stigne u Ukrajinu u junu, navodi češka vlada.

image