Svet

"Ledeni pakt" protiv Rusije i Kine: SAD, Kanada i Finska pokreću zajedničku proizvodnju ledolomaca

Prema rečima zamenika savetnika američkog lidera za nacionalnu bezbednost, Kanada ima 20 ledolomaca, a Finska koja je ušla u NATO osam, što znači da tri države ukupno imaju manje od Ruske Federacije koja ima 40 takvih brodova i trenutno gradi nove
"Ledeni pakt" protiv Rusije i Kine: SAD, Kanada i Finska pokreću zajedničku proizvodnju ledolomacaGetty © Rene Johnston/Toronto Star

Sjedinjene Američke Države nameravaju da višestruko uvećaju sopstvenu flotu ledolomaca i da se takmiče na globalnom tržištu kada su u pitanju plovila ove klase, rekao je zamenik savetnika američkog lidera za nacionalnu bezbednost Dalip Sing.

"Trenutno, kao što znate, imamo samo dva polarna ledolomca i oni se približavaju kraju svog radnog veka. Nameravamo da višestruko uvećamo trenutni broj što je brže moguće", rekao je on novinarima.

U nastojanju da sustignu Rusiju i Kinu, Sjedinjene Države, Kanada i Finska su se složile da udruže snage u izgradnji ledolomaca za rad i "projektovanje moći" na Arktiku i Antarktiku.

Prema rečima američkog zvaničnika, Kanada ima 20 ledolomaca, a Finska koja je ušla u NATO osam, što znači da tri države ukupno imaju manje od Ruske Federacije koja ima 40 takvih brodova i trenutno gradi nove. Stoga su se SAD, Finska i Kanada dogovorile da udruže snage u izgradnji flote ledolomaca u pokušaju da sustignu Rusiju i Kinu, izjavio je Sing.

On je upozorio da bez dogovora, koji će biti zvanično objavljeni "na marginama" NATO samita u Vašingtonu, zapadni saveznici rizikuju da izgube primat u odnosu na protivnike u "tehnološkoj oblasti od velikog geostrateškog značaja", kao i porudžbine za ledolomce iz trećih zemalja zainteresovanih za njihovu nabavku.

"Lideri SAD, Finske i Kanade - predsednik Džozef Bajden, predsednik Aleksandar Stab i premijer Džastin Trudo - saopštiće da nameravaju da formiraju trilateralni mehanizam za saradnju u proizvodnji ledolomaca", rekao Sing.

Ova saradnja, prema njegovim rečima, podrazumeva razmenu informacija, zajedničku obuku radne snage i ponudu saveznicima i partnerima za kupovinu ledolomaca od američkih, finskih ili kanadskih brodogradilišta, koji će biti ujedinjeni u svojevrsni konzorcijum.

"Mi ćemo u suštini imati konzorcijum brodogradilišta u sve tri zemlje. Ideja je da konsolidujemo potražnju vlada i partnera širom sveta kako bismo imali stabilne porudžbine. A kada postoje stabilne porudžbine i dovoljno jaka potražnja, onda mislimo da će investicije doći i stvoriti željenu konkurenciju", smatra zvaničnik Bele kuće.

Pomenute države, planiraju da potpišu formalni memorandum o razumevanju do kraja godine, nakon čega će početi primena sporazuma, a kako navodi Sing "razmotriće i poziv drugim saveznicima u "Ledeni pakt".

Cilj ovog "pakta", biće projekcija moći u polarnim oblastima i "nametanje međunarodnih normi", poručio je on.

"'Ledeni pakt' će poslati signal Rusiji i Kini da SAD, zajedno sa svojim saveznicima, nameravaju, prvo, da intenziviraju saradnju u industrijskoj politici na povećanju naše konkurentnosti u strateškim industrijama kao što je brodogradnja, a drugo, da grade veliku flotu ledolomaca svetske klase. I treće, da projektuju moć na polarnim geografskim širinama kako bi se primenile međunarodne i ugovorne norme, promovisali mir i bezbednost na Arktiku i Antarktiku", rekao je on novinarima.

Podsećanja radi, Rusija ima najbrojniju flotu ledolomaca na svetu, a među njima postoje i ledolomci osposobljeni za borbene operacije, koji su opremljeni pramčanim topovima, sistemima PVO i vertikalnim lanserima krstarećih raketa.

image