Rusija

Rusija prva u svetu napravila svemirski sistem za posmatranje Arktika

Sistem će prikupljati meteorološke podatke iz polarnog regiona Zemlje, koji će omogućiti da se unaprede vremenske prognoze i naučnicima pomogne bolje proučavanje klimatskih promena, saopštila je ruska svemirska agencija "Roskosmos"
Rusija prva u svetu napravila svemirski sistem za posmatranje Arktika© Vladimir Baranov/Global Look Press

Satelit "Arktika-M" broj 2 pušten je u rad, čime je Rusija prva u svetu stvorila hidrometeorološki svemirski sistem za kontinuirano praćenje arktičkog regiona i susednih teritorija, saopštila je ruska svemirska agencija "Roskosmos".

"Doneta je odluka da se završe ispitivanja sa puštanjem u rad letelice "Arktika-M" br.2 i da se orbitalna konstelacija koju čine svemirski aparati Arktika-M br. 1 i br. 2 koristi za predviđenu namenu", navodi se u saopštenju.

Ističe se da će sistem prikupljati meteorološke podatke iz polarnog regiona Zemlje, koji će omogućiti da se unaprede vremenske prognoze i naučnicima pomogne bolje proučavanje klimatskih promena.

U "Roskosmosu" su dodali da je prvi takav satelit lansiran u orbitu u februaru 2021. godine, a drugi u decembru 2023.

Dve svemirske letelice obezbeđuju danonoćno praćenje površine i oblačnosti Zemlje i mora u arktičkom regionu i susednim teritorijama, kao i stalnu i pouzdanu razmenu meteoroloških informacija.

Osim toga, njihova oprema se koristi za određivanje lokacije brodova, aviona i drugih mobilnih objekata u nevolji u okviru međunarodnog satelitskog sistema traganja i spasavanja COSPAS-SARSAT.

image