Svet

Samo u Letoniji: Žena osuđena na tri godine zatvora zbog zastave s natpisom "Putin je moj prijatelj"

Sud u Rigi osudio je Elenu Krejlu zbog isticanja ruskih simbola, a u izdržavanje kazne uračunato je vreme provedeno u pritvoru
Samo u Letoniji: Žena osuđena na tri godine zatvora zbog zastave s natpisom "Putin je moj prijatelj"www.globallookpress.com © Valya Egorshin/NurPhoto

Gradski sud u glavnom gradu Letonije, Rigi, osudio je danas na tri godine zatvora prorusku aktivistkinju Elenu Krejlu, koja je više puta na prozore svog stana postavljala ruske simbole i druge "ratnohuškačke poruke", saznaje agencija LETA.

U izdržavanje kazne uračunato je vreme provedeno u pritvoru, a Krejla će moći da uloži žalbu Okružnom sudu u Rigi.

Tokom rasprave, tužilac je tražio da se Krejla osudi na tri godine i šest meseci zatvora.

Ona je optužena da je javno veličala i opravdavala zločine protiv mira i navodne ratne zločine, koje je Rusija počinila u Ukrajini, kao i genocid, zločine protiv čovečnosti, zločine protiv mira i ratne zločine koje je SSSR počinio u Letoniji, navodi se u optužnici.

Napominje se da je Krejla od 7. marta 2023. do 15. juna 2023. godine, kako bi javno izrazila podršku Rusiji, između ostalog, držala rusku zastavu na prozorima svog stana sa natpisom "Putin moj drug".

Takođe, ona je postavljala belu, plavu i crvenu lepljivu traku, sa prikazom ruske zastave, kao i crvenu ličnu kartu sa ruskim grbom i natpisom "MUP Rusije".

Osim toga, postavila je i fotografiju na kojoj su prikazane četiri žene, od kojih je jedna nosila crvenu haljinu sa srpom i čekićem, simbolima SSSR-a.

Krejla je više puta primećena na javnim mestima i javnim događajima kako nosi torbu na ramenu sa simbolom "Z", koja se koristi kao simbol podrške vojnim operacijama Rusije u Ukrajini.

Baltički centar za istraživačko novinarstvo "Re:Baltika" je ranije objavio da je Krejla domaćica, koja je rođena i odrasla u Letoniji.

Njeni prvi sukobi sa policijom počeli su tokom pandemije kovid 19, kada je za ulazak u radnju bio potreban sertifikat o vakcinaciji, a zatim su ti okršaji kulminirali nakon početka Specijalne vojne operacije.

image