Svet

Letonija bi da ukine učenje ruskog kao drugog stranog jezika

Roditelji mogu da podnesu zahtev da njihovo dete prestane da uči ruski jezik, i tada će u svedočanstvu učenika biti uneta prosečna ocena za sve prethodne godine kada je imao taj predmet
Letonija bi da ukine učenje ruskog kao drugog stranog jezikaGetty © EyesWideOpen

Letonska vlada odobrila je izmene i dopune zakona o obrazovanju, koje, između ostalog, podrazumevaju zabranu ruskog kao drugog stranog jezika za učenje u školama, navodi se na sajtu letonskog kabineta ministara.

"Od 2026. godine će se kao drugi strani jezik učiti jedan od zvaničnih jezika EU, Evropskog ekonomskog prostora ili strani jezik, čije je izučavanje regulisano zaključenim međuvladinim sporazumima u oblasti obrazovanja", navodi se u saopštenju.

Do sada je najpopularniji drugi strani jezik među školarcima bio ruski, a zatim nemački i engleski, ukazala je letonska vlada.

U skladu sa izmenama, oni koji su već počeli da uče ruski, moći će da nastave do kraja devetog razreda. Međutim, roditelji mogu da podnesu zahtev za prekid učenja ruskog jezika, i tada će u svedočanstvu učenika biti prosečna ocena za sve prethodne godine kada je imao taj predmet.

Vlast tvrdi da promene ne ograničavaju prava školaraca na očuvanje i razvoj jezičkog, etničkog i kulturnog identiteta, jer im važeći propisi dozvoljavaju da pohađaju obrazovne programe za jezik i istoriju manjinskih kultura po svom izboru.

U septembru 2022. godine republički parlament usvojio je zakona koji nalaže da obrazovanje pređe na letonski jezik u roku od tri godine. Ruski se može izučavati samo kao "jezik manjine". U međuvremenu, u zemlji živi skoro dva miliona ljudi, od kojih skoro 40 odsto govori ruski. Letonija ima jedan službeni jezik - letonski. Ruski jezik ima status stranog jezika.

image