Svet

G7: Izrael da poništi odluke o proširenju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali

G7 se pridružio Ujedinjenim nacijama i EU u osudi izjave izraelskog ministra finansija Becalela Smotriča da se na okupiranoj Zapadnoj obali legalizuje pet naselja jevrejskih naseljenika
G7: Izrael da poništi odluke o proširenju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali© AP Photo/Ohad Zwigenberg

Ministri inostranih poslova zemalja članica G7 i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvali su pozvali Vladu Izraela da poništi svoje odluke o proširenju naselja jevrejskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali.

G7 se pridružio Ujedinjenim nacijama i EU u osudi izjave izraelskog ministra finansija Becalela Smotriča da se na okupiranoj Zapadnoj obali legalizuje pet naselja jevrejskih naseljenika.

U saopštenju je takođe odbačena odluka Vlade Izraela da više od 1.270 hektara zemlje na okupiranoj Zapadnoj obali proglasi "državnim zemljištem", kao i odluka da se prošire postojeća naselja na Zapadnoj obali za 5.295 novih stambenih jedinica i da budu osnivana tri nova naselja.

"Program izraelske vlade za naseljavanje nije u skladu sa međunarodnim pravom i kontraproduktivan je za cilj mira", ukazuje se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Stejt departmenta.

G7 je ponovo potvrdio svoju posvećenost trajnom i održivom miru u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, na osnovu rešenja dve države.

G7 je istakao da je održavanje ekonomske stabilnosti na Zapadnoj obali ključno za regionalnu bezbednost i vezi sa tim pozvao Izrael da ukloni ili ublaži mere koje pogoršavaju ekonomsku situaciju, kao i da preduzme neophodne mere da osigura da bankarske usluge između izraelskih i palestinskih banaka ostanu na snazi uz odgovarajuću kontrolu.

image