Svet

Ide li Jordan u NATO: Alijansa otvorila prvu kancelariju za vezu u jednoj arapskoj zemlji

Iako je ovo prva kancelarija u regionu, poznato je da je Alijansa već dugi niz godina itekako prisutna na prostoru Bliskog istoka i severne Afrike
Ide li Jordan u NATO: Alijansa otvorila prvu kancelariju za vezu u jednoj arapskoj zemljiGetty © REUTERS / Johanna Geron / Pool/Anadolu Agency

NATO je uspostavio prvu kancelariju za vezu u arapskom svetu, koja se nalazi u Jordanu, saopšteno je iz Alijanse.

"Naglašavajući razvoj regionalnog i globalnog bezbednosnog pejzaža, saveznici su na samitu NATO-a 2024. u Vašingtonu usvojili akcioni plan za snažniji i strateški pristup orijentisan na rezultate, prema svom južnom susedstvu", navodi se u saopštenju.

"Plan jasno pokazuje posvećenost NATO-a jačanju angažmana i saradnje sa svojim partnerima na Bliskom istoku i u severnoj Africi, uključujući uspostavljanje prve kancelarije za vezu u regionu, u Amanu, Hašemitskoj Kraljevini Jordan", dodaje se.

Međutim, vredi podsetiti da je NATO odavno aktivan u ovom regionu, te da su Alijansa i njene članice pojedinačno, učestvovale u više većih vojnih intervencija i nasilnih promena režima - od Iraka i Sirije do Libije.

Tako je nakon rezolucije Ujedinjenih nacija 1973, NATO bombardovao Libiju i uspostavio zonu zabranjenog leta iznad njene teritorije kako bi srušio vlast Moamera Gadafija. Nakon toga, države članice Alijanse su koristile Tursku kao bazu za sprovođene operacija podrške protivnicima Asadovog režima i rušenje Vlade u Damasku, što im nije pošlo za rukom.

Jordan je takođe korišćen kao baza za obaveštajne operacije koje su SAD i druge zapadne zemlje sprovodile u Siriji, i ova država je već duže vreme "prijateljski" nastrojena prema njima.

Ovo je indirektno potvrđeno i u saopštenju Alijanse.

"Na osnovu skoro tri decenije duboko ukorenjenih bilateralnih odnosa, posebno kroz Mediteranski dijalog, otvaranje NATO kancelarije za vezu u Amanu je prirodan napredak dugogodišnjeg odnosa između NATO-a i Jordana, koji će samo nastaviti da raste".

Druge države u regionu, prvenstveno Irak, Iran, Sirija i Liban sigurno neće blagonaklono gledati na otvaranje kancelarije u Jordanu, a ovaj potez će kod mnogih Arapa učvrstiti mišljenje o Zapadu, odnosno SAD kao stalnoj intervencionističkoj sili i hegemonu u regionu.

image