Svet

Jordanska princeza, ubica iranskih dronova: Zašto Hašemitska kraljevina pomaže Izraelu?

Uprkos velikoj solidarnosti sa Palestincima, kojih je ubijeno više od 33.000 u ofanzivi Tel Aviva u Pojasu Gaze, Jordan je stao uz SAD, Britaniju i Francusku u odbrani izraelske teritorije. Srboljub Peović kaže za RT Balkan da ove dve stvari nisu toliko oprečne kao što možda deluju
Jordanska princeza, ubica iranskih dronova: Zašto Hašemitska kraljevina pomaže Izraelu?www.globallookpress.com © Nieboer/Keystone Press Agency

U informacionom haosu koji je obuzeo internet usred prvog iranskog napada na izraelsku teritoriju, posebnu pažnju su privukle fotografije koje navodno prikazuju jordansku princezu Selmu u pilotskoj uniformi, uz prateće tvrdnje da je treća ćerka kralja Abdulaha lično učestvovala u obaranju iranskih dronova nad teritorijom Hašemitske kraljevine.

Dok princeza Selma bin Abdulah zbilja jeste prva žena koja je 2020. prošla teorijsku i praktičnu obuku za upravljanje borbenim avionima u Oružanim snagama Jordana, skrinšotovi navodnih medijskih izveštaja o princezi koja obara šest iranskih dronova su lažni, pokazali su internet fekt čekeri.

Kako ističe Iks profil "Di-intent data", fotografije su nastale kada je princeza Selma predvodila napore jordanskog ratnog vazduhoplovstva da vazdušnim putem dopremi medicinsku pomoć raseljenim Palestincima u Pojasu Gaze.

 

Ono šta takođe nije laž, međutim, je činjenica da je Jordan stao uz SAD, Veliku Britaniju, Francusku i druge saveznike Tel Aviva u odbrani izraelske teritorije od napada koji je usledio kao odgovor na bombardovanje iranskog konzulata u Damasku.

Ovaj potez ne proističe nužno iz ljubavi Amana prema Tel Avivu, smatra Srboljub Peović sa Instituta za evropske studije.

"Jordan je u veoma specifičnom položaju. Primoran je da bude uz SAD, imajući u vidu da nema pouzdanog partnera na prostoru Bliskog istoka", kaže naš sagovornik.

Peović napominje da, od lokalnih aktera, Jordan jedino sa Saudijskom Arabijom ima značajnije odnose, ali da su i ti odnosi opterećeni istorijskim rivalstvima dveju vladajućih dinastija.

"Isto tako, Jordan je u dosta osetljivoj poziciji neke vrste zaštitnika palestinskog naroda, pošto oko 70 odsto stanovništva Jordana ima ili korene u Palestini, ili rođačke odnose sa Palestincima", kaže naš sagovornik.

Stoga, Aman mora biti posebno oprezan na spoljnopolitičkoj areni.

"Jordan zapravo ima imperativ da ne dozvoli Izraelu da dehumanizuje palestinski narod u očima Zapada, odnosno da ne da povoda za njegovo uništenje", zaključuje Peović.

image