Svet

"Intersept": Američka baza u Jordanu nije imala adekvatnu PVO

Preliminarna vojna istraga zaključila je da dron nije otkriven zato što je leteo prenisko za zastareli radarski sistem u bazi Toranj 22
"Intersept": Američka baza u Jordanu nije imala adekvatnu PVOGetty © Photo by Jordan Pix/ Getty Images

Napad dronom na američku bazu Toranj 22 u Jordanu u kojem su poginula tri vojnika SAD a nekoliko desetina povređeno bio je uspešan jer ista nije posedovala adekvatnu protivvazdušnu odbranu, što su svi znali, potvrdili su vojnici koji su tamo služili. 

Uprkos tome što Pentagon ulaže značajna sredstva u tehnologiju koja treba da onemogući bespilotne letelice, kao i da su već napadane baze u Siriji u Iraku, vojska SAD nije uspela da zaustavi dron koji je pogodio Toranj 22.

"Protivvazdušna odbrana je bila minimalna, a možda je nije ni bilo. Mahom smo se oslanjali na obližnju američku vazduhoplovnu bazu Muvafak Salti ne bi li smo osujetili napade. Imali smo radarski sistem TPS-75 koji je bio pokvaren 80 odsto vremena kada sam bio tamo", rekao je za "Intersept" vojnik koji je bio u Tornju prošle godine.

Preliminarna vojna istraga o kojoj je pisao "Vašington post" zaključila je da dron nije otkriven zato što je leteo prenisko za zastareli radarski sistem u bazi. Samo sedam dana pred napad vojska je objavila da je sklopila ugovor vredan 84 miliona dolara kako bi zamenila radare TPS-75 iz 1960-ih godina.

Pripadnici američkih službi koji su upoznati sa situacijom u Tornju 22 istakli su slabe mogućnosti male baze da otkrije vazdušne napade i od njih se odbrani.

"Postoje istureni punktove oko baze, ali oni su nemoćni pred napadom. Jedino rešenje je bilo zamračenje", pojasnio je američki vojnik misleći na praksu gašenja svetla u bazi tokom vazdušnog napada.

Vojnik koji je trenutno u drugoj bazi u Jordanu i koji je služio u Tornju 22 ponovio je ovu koleginu izjavu, rekavši da bazama u toj oblasti nedostaju ključne protivmere za vazdušne pretnje, uključujući sisteme za uzbunjivanje i odbrambene sisteme dizajnirane za male, niskoleteće bespilotne letelice, odnosno raketne i artiljerijske napade.

Po njegovim rečima, mreža malih vojnih baza u Jordanu, Siriji i Iraku mora da se oslanja na upozorenja koja im stižu spolja preko bezbedne telefonske linije.

Napad dronom na Toranj 22, osim što je doveo do smrti trojice američkih vojnika i ranjavanja njih još najmanje 40, podstakao je produbljivanje vojnog angažmana SAD na Bliskom istoku.

image