Svet

Nebenzja: SAD pretnja miru na Bliskom istoku

Udari Pentagona u Siriji i Iraku su nezakoniti po međunarodnom pravu, rekao je izaslanik Moskve u UN
Nebenzja: SAD pretnja miru na Bliskom istoku© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

Vašington izvođenjem nezakonitih udara u Iraku, Siriji i Jemenu raspiruje vatru sukoba na Bliskom istoku, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Rusija je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN nakon što su SAD izvele vazdušne napade u Siriji i Iraku kao odgovor na napad dronom na američku vojnu ispostavu u Jordanu, u kom su poginula tri američka vojnika.

Napadi su "još jednom pokazali agresivnu prirodu američke politike na Bliskom istoku i potpuno nepoštovanje normi međunarodnog prava od strane Vašingtona", rekao je Nebenzja tokom sastanka SB UN u Njujorku 5. februara.

Ruski diplomata je tvrdio da SAD "dolivaj ulje ne vatru" izvodeći udare koji predstavljaju "direktnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti" i podrivaju "centralnu ulogu UN".

Ponovio je da su američke baze u Siriji "ilegalne" jer Damask nije odobrio američko vojno prisustvo.

Obraćajući se Savetu bezbednosti, američki predstavnik za specijalna politička pitanja Robert Vud rekao je da su udari "neophodni i proporcionalni, u skladu sa međunarodnim pravom i u cilju ostvarivanja osnovnog prava Sjedinjenih Država na samoodbranu".

Dana 28. januara dron kamikaza pogodio je američku ispostavu poznatu kao "Toranj 22" u blizini jordansko-sirijske granice. Tri američka vojnika su poginula, o odgovornost je preuzeo Islamski otpor u Iraku – krovna grupa islamističkih šiitskih milicija.

Bela kuća je optužila Iran da stoji iza napada na američko osoblje. Teheran je negirao optužbe, insistirajući da lokalne milicije deluju nezavisno i da ciljaju američke vojnike zbog stalne podrške Vašingtona Izraelu tokom rata sa Hamasom u Gazi.

SAD i Velika Britanija takođe gađaju položaje Huta u Jemenu, kao odgovor na napade šiitskih militanata dronovima i projektilima na trgovačke brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Huti su rekli da će nastaviti da gađaju brodove dok se ne proglasi trajni prekid vatre u Gazi. SAD su, u međuvremenu, obećale da će štititi "slobodu plovidbe koja služi kao osnova globalne trgovine na jednom od najkritičnijih plovnih puteva na svetu".

image