Svet

Salivan: SAD će nastaviti udare na Bliskom istoku, biće i do sada neviđenih poteza

"Ono što se dogodilo u petak bio je početak, a ne kraj, našeg odgovora", saopštio je savetnik Bele kuće za bezbednost
Salivan: SAD će nastaviti udare na Bliskom istoku, biće i do sada neviđenih potezaGetty © Photo by Anna Moneymaker/Getty Images

Sjedinjene Države planiraju da nastave udare nakon što su proiranski militanti prošlog vikenda ubili tri i ranili 40 američkih vojnika, saopštio je danas savetnik Bele kuće za bezbednost Džejk Salivan.

"Nameravamo da izvršimo dodatne udare i akcije, da nastavimo da šaljemo jasnu poruku da će SAD odgovoriti kada su naše snage napadnute i naš ljudi ubijeni", rekao je Salivan za "En-Bi-S".

Sjedinjene Države i Britanija započele su udare na lokacije u Jemenu protiv Huta, kao i na ciljeve u Siriji i Iraku.

Pogođene lokacije su navodno pripadale raznim oružanim grupama koje podržava Iran, a koji SAD okrivljuju za napad u Jordanu.

"Ono što se dogodilo u petak bio je početak, a ne kraj, našeg odgovora, i biće još koraka, nekih do sada viđenih, nekih ne", poručio je Saliven u emisiji.

Savetnik Bele kuće dao je sličnu izjavu i za Si-En-En, navodeći da "neće da opisuje karakter predstojećih akcija jer ne želi da 'telegrafiše' poteze SAD". 

Svoje prethodne udare Bajdenova administracija je najavila militantima, piše Si-En-En.

Amerika je "morala da udari dovoljno snažno, ali i da obezbedi da protivnik može da primi, a da ne uzvrati udarac. SAD su 'telegrafisale' svoj odgovor više od pet dana, a visoki američki zvaničnici su informisali militante o njegovoj prirodi, ozbiljnosti, pa čak i nagovestili svoje mete", navodi američki medij.

image