Svet

Vesli Klark o američkom napadu na Bliskom istoku: Nismo baš odvratili Iran, uzvratiće nam

Iako je čovek koji je pre 25 godina predvodio agresiju NATO i bombardovanje srpskih ciljeva pretpostavio da su SAD iz humanih razloga prethodno upozorile militante, američki mediji su, sa druge strane, sugerisali da je razlog za to prvenstveno bio strah od iranske odmazde
Vesli Klark o američkom napadu na Bliskom istoku: Nismo baš odvratili Iran, uzvratiće nam© Javier Rojas/ZUMAPRESS.com

Napadi koje su SAD izvele na proiranske militantne grupe u Iraku i Siriji nisu "zaista odvratili Iran", a Bajdenova administracija ih je "telegrafski" upozorila uoči napada kako bi se "smanjile preterane žrtve", rekao je za Si-En-En bivši komandant NATO-a u Evropi i glavni komandant agresije na SRJ 1999. godine, američki general u penziji Vesli Klark.

"Iranci će se vratiti i učiniti nešto. Pretpostavljam da će proći nekoliko dana, nekoliko nedelja pre nego što regrupišu snage. A onda, u zavisnosti od toga šta se dešava u Gazi, oni će se vratiti. Dakle, nismo zaista sprečili neprijateljstvo Irana prema Sjedinjenim Državama", rekao je on komentarišući napade na Si-En-Enu. 

"Zauzeli smo blaži pristup ovome, a pokazali smo moć SAD. Ipak, možete biti sigurni da se na terorističkim veb stranicama i u njihovoj prepisci na neki način smeju: 'dali su nam mnogo upozorenja i izvukli smo sve ljude i neke od bombi su promašene i bla, bla, bla'. To je vrsta bahatosti koju očekujete od nekih od ovih ljudi. Ono što ćemo da uradimo je da prikupimo čvrste obaveštajne podatke i da vidimo da li moramo da se vratimo i ponovo udarimo", dodao je Klark. 

Ostaje nejasno da li je čovek koji je pre 25 godina predvodio agresiju NATO i bombardovanje srpskih ciljeva pod stare dane iznenada doživeo prosvetljenje i otkrio svoju humanu stranu, ali je saopštio da su SAD verovatno slale upozorenja kako bi smanjile gubitke druge strane, koji bi nakon dojave o predstojećem napadu mogle da isele civile i porodice, ali ne bi mogle da ponesu opremu i oružje. 

Američki mediji su, sa druge strane, sugerisali da je posredi prvenstveno bio strah od iranske odmazde.

Bajdenova administracija se suočila sa skoro nemogućim zadatkom, piše Si-En-En.

Amerika je "morala da udari dovoljno snažno, ali i da obezbedi da protivnik može da primi, a da ne uzvrati udarac. SAD su 'telegrafisale'svoj odgovor više od pet dana, a visoki američki zvaničnici su informisali o njegovoj prirodi, ozbiljnosti, pa čak i nagovestili svoje mete", saopštio je američki portal.

Jedan od glavnih urednika Si-En-Ena Nik Paton Volš, podsetio je da kada je Trampova administracija ubila šefa Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija ipak nije bilo velikih posledica kojih su se mnogi pribojavali. 

"Ovaj odgovor je, u izvesnoj meri, manji od toga, svakako, ali on je izveden u sasvim drugačijem svetu u kom besni sukob Izrael-Gaza, i mesecima postoje strahovi da bi požar mogao da se proširi u celom regionu", rekao je Volš. 

Podsećamo, američka vojska pokrenula je u petak vazdušne napade na Irak i Siriju, a pogođeno je više od 85 ciljeva povezanih sa Iranskom revolucionarnom gardom i milicijama koje ona podržava, kao odmazda za napad dronom prošlog vikenda na severoistoku Jordana kada su poginula tri američka vojnika.

Američka vojska je napadnuta najmanje 100 puta u Iraku i Siriji od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

image