Svet

Novo kresanje pomoći ukrajinskim izbeglicama: Irska zavrće slavinu

Dablin trenutno obezbeđuje smeštaj desetinama hiljada ukrajinskih izbeglica, ali je odlučila da smanji državne beneficije kako bi uskladila politiku sa drugim evropskim zemljama
Novo kresanje pomoći ukrajinskim izbeglicama: Irska zavrće slavinu© Tanjug/Niall Carson/PA via AP

Dablin bi mogao da smanji socijalnu pomoći ukrajinskim izbeglicama za više od 80 odsto i uvede ograničenja na njihov boravak u stambenim zgradama koje je obezbedila irska vlada, rekla je ministarka socijalne zaštite Heder Hamfis u parlamentu.

Predložena promena bi bila retroaktivna i uticala bi na Ukrajince koji trenutno žive u državnom smeštaju ali i novopridošle, prenosi list "Ajriš indipendet".

"Možda ćemo morati da donesemo odluku da bez obzira na datum kada je neko stigao u zemlju, dobije pomoć u iznosu od 38,80 evra",  rekla je ministarka.

Irska trenutno obezbeđuje smeštaj desetinama hiljada ukrajinskih izbeglica, i izdvaja novčanu pomoć za u iznosu od 232 evra nedeljno, ali je odlučila da smanji državne beneficije kako bi uskladila politiku sa drugim evropskim zemljama.

Prošle nedelje, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Nemačku da prestane da finansijski podržava ukrajinske izbeglice u zemlji, tvrdeći "da bi bilo bolje da Nemačka podržava Ukrajince davanjem novca u budžet Ukrajine".

Da bi sproveo regrutaciji, Kijev je čak pozvao zapadne države da smanje isplate ukrajinskim izbeglicama ako odbiju da se vrate u Ukrajinu po regrutaciju. 

Šef kancelarije ukraijnskog predsednika Mihail Podoljak rekao je u decembru da izbeglicama treba dati izbor da "ili da budu regrutovani ili... da izgube određene mogućnosti koje su date ljudima koji su privremeno napustili Ukrajinu".

image