Asanž pušten iz zatvora: Prihvatio je američki sporazum o priznanju krivice u zamenu za slobodu

Prema novopodnesenim sudskim dokumentima, Asanž će uskoro sklopiti sporazum o priznanju krivice kako bi izbegao dalji boravak iza rešetaka

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž pušten je u utorak ujutro iz britanskog zatvora, saopštio je njegov tim. Asanž je proveo pet godina u zatvoru "Belmarš" u Londonu boreći se protiv ekstradicije u SAD, gde je optužen po 18 tačaka za objavljivanje poverljivih informacija.

Prema novopodnesenim sudskim dokumentima, Asanž će uskoro sklopiti sporazum o priznanju krivice kako bi izbegao dalji boravak iza rešetaka.

"Džulijan Asanž je slobodan. Napustio je zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem 'Belmarš' u jutro 24. juna, nakon što je tamo proveo 1.901 dan", naveo je "Vikiliks" na Iksu. "Viši sud u Londonu mu je odobrio kauciju i pušten je na aerodrom 'Stansted' tokom popodneva, gde se ukrcao u avion i otišao iz Velike Britanije".

Asanž će sporazum o priznanju krivice potpisati na Severnim Marijanskim ostrvima, američkoj teritoriji u Tihom okeanu. Krivicu će priznati po jednoj od 18 tačaka optužnice za koje se tereti, zaveru za dobavljanje i otkrivanje informacija o nacionalnoj bezbednosti i biće osuđen na 62 meseca zatvora, što je već odležao. Potom će biti slobodan da se vrati u rodnu Australiju. 

Opširnije pročitajte ovde.