Ekonomija

"Blumberg": Evropi se žuri pred sankcije, pa uvozi ogromne količine dizela

Sankcije EU na uvoz ruskih naftnih derivata stupaju na snagu 5. februara 2023. godine
"Blumberg": Evropi se žuri pred sankcije, pa uvozi ogromne količine dizelawww.globallookpress.com © Alejandro MartíNez VéLez

Evropa uvozi dizel iz celog sveta rekordnom brzinom uoči zabrane isporuke od svog najvećeg spoljnog dobavljača Rusije. Sankcije EU na uvoz ruskih naftnih derivata stupaju na snagu 5. februara 2023. godine.

U prvih deset decembarskih dana Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija uvezli su više od 16 miliona barela dizel-goriva pomorskim putem, a ukoliko se nastavi ovim tempom, ukupna vrednost decembarskog uvoza nadmašiće onu najveću, s početka 2016. godine, predviđa "Blumberg" po podacima analitičke kuće "Vorteksa".

Skoro polovina evropskog uvoza dizela dolazi iz Rusije, a ostatak isporuka ovog goriva u Veliku Britaniju i EU stiže s Bliskog istoka i iz Azije – uključujući Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Indiju.

Jedan od glavnih ruskih kupaca dizela van EU je Turska, koja je takođe i izvoznik, pa bi potencijalno mogla da funkcioniše i kao posrednik – uvozeći ruski dizel za domaću potrošnju i izvozeći proizvode proizvedene u sopstvenim rafinerijama u Evropu, tvrdi konsultantska kuća "Fakts global enerdžiz".

Većina izvoza dizela iz ruskih postrojenja i dalje ide u EU, od čega veliki deo u oblast Amsterdam–Roterdam–Antverpen, severozapadno evropsko čvorište za trgovinu naftom.

Ne izvozi se uvek sve gorivo proizvedeno u Rusiji iz ruskih luka – deo se može isporučiti preko drugih zemalja.

image
VV inauguration
banner