Ekonomija

Prelazak sa dolara na rublju spasiće ekonomiju Egipta

Moskva želi da isproba ovaj mehanizam sa Egiptom, svojim najvećim kupcem pšenice, nakon sličnog sporazuma koji je nedavno postignut sa Turskom
Prelazak sa dolara na rublju spasiće ekonomiju Egiptawww.globallookpress.com © Andrey Nekrasov

Najava Rusije da radi na mehanizmu za izmirivanje plaćanja za izvoz žitarica u Egipat u rubljama umesto u dolarima mogla bi da ublaži neke pritiske na ekonomiju Egipta u nedostatku dolara, kažu analitičari.

Moskva želi da isproba ovaj mehanizam sa Egiptom, svojim najvećim kupcem pšenice, nakon sličnog sporazuma koji je nedavno postignut sa Turskom, rekla je potpredsednica ruske vlade Viktorija Abramčenko za Sputnjik.

Banka Rusije, centralna banka zemlje, objavila je 18. januara da je postavila zvanični kurs rublje u odnosu na devet stranih valuta, koje osim egipatske funte uključuju dirham Ujedinjenih arapskih emirata i katarski rijal.

Saopštenje banke označilo je važan korak u planu Rusije da prodaju robe naplati u svojoj domaćoj valuti, rekla je Abramčenko. Ovaj potez je odgovor na zapadne sankcije zbog vojne operacije u Ukrajini.

Budući da egipatski uvoz iz Rusije uključuje osnovne robe kao što je pšenica, neki ekonomisti se takođe nadaju da bi plaćanje u rubljama, koju smatraju stabilnijom od američkog dolara na egipatskom tržištu, s obzirom na nedavne velike padove funte u odnosu na dolar, takođe moglo spasiti suštinski uvoz od fluktuacija cena izazvanih manjkom dolara.

Egipatska funta je oslabila 46,8 odsto u odnosu na dolar otkako je centralna banka prešla na fleksibilniji kurs pod uslovima finansijskog paketa Međunarodnog monetarnog fonda.

"Rusija je važan izvoznik ne samo pšenice, već i drugih bitnih komponenti koje ulaze u širok spektar industrija u Egiptu", rekao je Tarek Metvali, egipatski ekonomista.

"Tako da će prelazak na njihovo plaćanje u rubljama biti od koristi za Egipat. Međutim, da li će prelazak ublažiti sve pritiske zbog krize dolara, to je manje verovatno."

Da bi koristila mehanizam, Rusija će najverovatnije morati da isporučuje Egiptu rublje u zamenu za funte, rekao je Metvali, što bi zauzvrat moglo da poveća ukupan izvoz Kaira u Moskvu.

"Mehanizam će, ako se primeni, povećati količinu egipatskih funti u ruskoj ekonomiji, koju bi oni koristili za uvoz više egipatske robe", rekao je on.

To, zajedno sa činjenicom da mnoge zemlje trenutno ne rade sa Rusijom zbog sankcija, predstavlja priliku za egipatske izvoznike.

Štaviše, promena bi takođe mogla da oživi egipatski turizam, rekao je Metvali. Egipat je bio druga najpopularnija destinacija za odmor ruskih turista u 2022.

On je rekao da zbog toga što se Rusi suočavaju sa poteškoćama u dobijanju dolara zbog sankcija, manje njih posećuje egipatska odmarališta, koja obično naplaćuju takse u američkoj valuti.

Prelazak na korišćenje rublje bi takođe moglo da dovede do toga da više Rusa, čak i onih koji ranije nisu mogli da dođu zbog zahteva u dolarima, posete Egipat.

image