Ekonomija

"Goldman Saks" upozorio: Tržište nafte se može naći u problemu od 2024. godine

Zapadne sankcije Rusiji, povećana potražnja u Kini, ali i neadekvatna ulaganja u industriju prete da ugroze ravnotežu između ponude i potražnje, navodi šef istraživanja tržišta roba u "Goldman Saksu" Džefri Kari
"Goldman Saks" upozorio: Tržište nafte se može naći u problemu od 2024. godinewww.globallookpress.com © Valery Lukyanov/Russian Look

Nafta će ove godine prevazići cenu od 100 dolara po barelu, dok bi smanjenje globalne proizvodnje i pad proizvodnje u Rusiji zbog zapadnih sankcija mogli dovesti do problema sa snabdevanjem u narednoj godini, upozorili su stručnjaci iz globalne investicione banke "Goldman Saks".

Takav porast cene nafte, koja trenutno iznosi 80 dolara po barelu, globalni šef istraživanja tržišta roba u "Goldman Saksu" Džefri Kari pripisao je podudaranjem rasta potražnje u Kini sa smanjenjem ruskih zaliha nafte kao posledice zapadnih sankcija Moskvi.

"Trenutno smo još u ravnoteži sa suficitom jer Kina tek treba da se u potpunosti oporavi", rekao je Kari za "Blumberg" na marginama konferencije u Saudijskoj Arabiji u nedelju.

"Hoćemo li ostati bez rezervnih proizvodnih kapaciteta? Moguće je da ćemo od 2024. imati ozbiljan problem", ocenio je on.

Stručnjak iz "Goldman Saksa" je ukazao da nedostatak ulaganja u industriju, a koja su potrebna kako bi se obezbedila proizvodnja nafte u budućnosti i kako bi se zadovoljila rastuća potražnja, predstavlja još jedan faktor koji preti da doprinese rastu cena.

On je ocenio da će proizvođači morati da angažuju svoje rezervne kapacitete, i time dovedu do ozbiljne neuravnoteženosti između ponude i potražnje.

"Super ciklus robe je niz skokova cena, gde se podižu i najniži i najviši nivoi", rekao je Kari. On je upozorio da se deficit u odnosu ponude i potražnje na tržištu nafte može dogoditi već u maju ove godine.

Sa Karijem se složio i ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman, koji je takođe je upozorio na negativan uticaj zapadnih sankcija Rusiji na globalno tržište.

Saudijski zvaničnik je ponovio da će OPEK+ ostati oprezan pri odlučivanju o tome kada će povećati proizvodnju nafte.

"Sve te takozvane sankcije, embargo, nedostatak investicija, sve to će se pretvoriti u jednu stvar i samo jednu stvar - nedostatak zaliha energije svih vrsta kada su one najpotrebnije", rekao je bin Salman.

Prošle godine, OPEK je predvideo da će globalna potražnja za naftom nastaviti da raste u srednjem i dužem roku, čak i kada svet prelazi na obnovljive izvore energije, i da će industriji biti potrebna ulaganja u vrednosti od biliona dolara kako bi se potražnja zadovoljila.

image