Ekonomija

Egzodus iz Londona: Vrtoglave cene kirije naterale podstanare na masovno bekstvo u unutrašnjost

Cene stanova u Londonu ispraznile već prazne džepove stanovnika
Egzodus iz Londona: Vrtoglave cene kirije naterale podstanare na masovno bekstvo u unutrašnjostwww.globallookpress.com © Davide Bonaldo/Keystone Press Agency

Četrdeset odsto podstanara koji su se preselili u London prošle godine odlučili su da napuste grad jer su im kirije istanjile mesečne budžete do krajnjih granica, piše "Blumberg".

Više od 90.000 podstanara napustilo je London tokom 2022. godine, navodi se u izveštaju brokera "Hemptons internešonel". To je najviša stopa "bekstva" u poslednjih deset godina i dvostruko je viša od broja onih koji su napustili grad 2012. godine.

"Brzi rast cena kirije u Londonu tokom prošle godine ostavio je rekordan broj zakupaca koji traže jeftinije mogućnosti", rekla je Aniša Beveridž iz "Hemptonsa" i dodalaČ "Kirije pokazuju malo znakova odstupanja od svoje uzlazne putanje".

Prosečna mesečna renta za kuću u širem centru Londona porasla je 9,1 odsto na godišnjem nivou na 2.141 funtu u januaru, nadmašivši rast od osam odsto u ostatku Velike Britanije. Stanovnici Londona su potrošili više nego dvostruko više na kiriju od ostatka Britanije gde je prosečna mesečna kirija porasla na 987 funti prošlog meseca.

Zbog toga su hiljade stanovnika Londonda podražile jeftinije opcije u unutrašnjosti. Tandridž - okrug južno od glavnog grada u Sariju - registrovao je prošle godine nagli rast zakupaca iz Londona kojima se više isplati da putuju svaki dan na posao u grad, nego da žive u prestonici.

Prelazak na fleksibilan rad od pandemije značio je da manji broj stanara u Londonu napušta prestonicu radi novog posla. Samo 22 odsto onih koji su napustili posao prošle godine otišlo je iz razloga vezanih za posao, što je manje u odnosu na 32 odsto pet godina ranije, pokazuju podaci "Hemptonsa".

Umesto toga, stanari napuštaju London kako bi dodatno povećali svoje budžete i živeli u većim kućama. Kirije za jednosobne nekretnine u Britaniji rasle su brže od cena iznajmljivanja većih domova sedmi mesec zaredom u januaru, navodi se u izveštaju.

"Očekujemo da će broj onih koji napuštaju prestonicu nastaviti da raste u doglednoj budućnosti", navode iz "Hemptonsa". "Kako je manje verovatno da će mlađe generacije posedovati sopstveni dom, sve je veća verovatnoća da će oni koji napuštaju biti iznajmljivači, a ne vlasnici kuće."

image