Ekonomija

Nemački hemijski gigant ukida 2.600 radnih mesta

BASF će zatvoriti brojne fabrike
Nemački hemijski gigant ukida 2.600 radnih mestawww.globallookpress.com © Uwe Anspach/dpa

Najveća hemijska kompanija na svetu, Nemački BASF, ukinuće 2.600 radnih mesta širom sveta kako bi se izborila sa troškovima nastalim zbog antiruskih sankcija koje su uvele zapadne zemlje.

Hemijski gigant će zatvoriti brojne fabrike, među kojima su i dve za prozvodnju amonijaka i slična postrojenja za proizvodnju đubriva.

Čak 700 radnih mesta biće ukinuto u glavnoj fabrici u gradu Ludvigshafen u Nemačkoj, saopšteno je iz kompanije. BASF je napomenuo da je pad globalne ekonomije doveo do obustave programa otkupa akcija od tri milijarde evra

"Konkurentnost Evrope je sve ugroženija zbog prekomernih regulativa, sporih i birokratskih procesa izdavanja dozvola, a posebno zbog visokih troškova za većinu faktora proizvodnje", istakao je u saopštenju glavni izvršni direktor BASF-a Martin Brudermiler, prenosi "Blumberg".

Naglasio je da visoke cene energije dodatno opterećuju profitabilnost i konkurentnost u Evropi.

BASF-ov račun za gas porastao je za 2,2 milijarde evra prošle godine u odnosu na 2021, iako je njegova potrošnja pala za čak 35 odsto.

Kompanija je ranije rekla da cilja na godišnje smanjenje troškova od 500 miliona evra jer ne očekuje da će se cene gasa vratiti na nivoe pre početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Cene gasa pale su sa svog maksimuma, ali su i dalje iznad nivoa na koje su nemačke energetski intenzivne industrije navikle i više nego u konkurentskim proizvodnim regionima u Sjedinjenim Američkim Državama i Aziji.

BASF trpi i posledice sankcija Rusiji, jer je nemačka kompanija učestvovala u finansiranju izgradnje oba gasovoda Severni tok preko svoje podružnice "Vinteršal dea". Prekid veza sa tim poduhvatom u januaru doveo je do otpisa od 7,3 milijarde evra i istorijskog gubitka za BASF.

Istraživanje nemačkog hemijskog udruženja VCI, čiji su rezultati objavljeni krajem januara, pokazalo je da skoro polovina hemijskih kompanija planira da smanji investicije u Nemačkoj ove godine zbog troškova energije

image