Ekonomija

Neodoljivi za prevarante: Više od 250 milijardi dolara "nestalo" iz američkih kovid fondova pomoći

Tri vladine agencije rekle su Kongresu da je navedena suma zapravo konzervativna procena i da bi prava cifra mogla biti mnogo veća
Neodoljivi za prevarante: Više od 250 milijardi dolara "nestalo" iz američkih kovid fondova pomoćiwww.globallookpress.com © Wang Ying/Xinhua

Više od 250 milijardi dolara u fondovima za pomoć u borbi protiv kovida-19 izgubljeno je zbog "prevare" i "troškarenja", naveli su direktori tri američke vladine agencije koji su svedočili pred podkomitetom Predstavničkog doma za nadzor i odgovornost.

Upotpunjujući ono što je zamenik generalnog inspektora Šeldon Šumejker iz Uprave za mala preduzeća (SBA) nazvao "najvećom prevarom generacije", zvaničnici su naglasili da su brojke koje su izneli izuzetno konzervativna procena izgubljenih para, jer ne uključuju sredstva iz programa borbe protiv nezaposlenosti.

Šumejker je rekao da je SBA je već otkrila 190,7 milijardi dolara potencijalne prevare u programima pomoći pod svojom jurisdikcijom. Konkretno, očekuje se da će pronaći više od 100 milijardi dolara u okviru programa zaštite plata koji je pogođen skandalima. Vršilac dužnosti generalnog inspektora Trezora Ričard Delmar priznao je samo 2,6 milijardi "sumnjivih" dolara u njegovoj agenciji, navodeći da tekuće revizije onemogućavaju punu procenu troškova.

Lari Tarner, generalni inspektor Ministarstva rada, okrivio je za ogromne gubitke nedostatak pripreme, nedovoljan nadzor, pa čak i velikodušnost vlade, praveći "veoma konzervativnu" procenu od 76 milijardi dolara koje su "lažno potrošene".

Bez funkcionalnog sistema za proveru kvalifikacionih detalja kandidata u razumnom vremenskom okviru, "infuzija saveznih sredstava bez presedana" u program učinila ga je neodoljivim za prevarante, rekao je on podkomitetu.

Više od 5 biliona dolara u fondovima za pomoć borbi protiv pandemije podeljeno je od 2020. Prema nekim procenama, čak 400 milijardi dolara je ukradeno samo iz programa pomoći nezaposlenima.

image