Ekonomija

Mišustin: Inflacija u Rusiji niža je od ciljanih četiri odsto

Rusija je dostigla ciljanih četiri odsto pre nego što je to bilo očekivano, te se može reći da ona sada nema problema sa inflacijom, uprkos spoljašnjim pritiscima
Mišustin: Inflacija u Rusiji niža je od ciljanih četiri odstowww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Premijer Ruske Federacije Mihail Mišustin izjavio je danas da je inflacija u zemlji već dostigla nivo ispod ciljanih četiri odsto.

"Danas je inflacija ispod ciljanih četiri odsto", poručio je premijer, komentarišući ekonomsku situaciju u zemlji.

Prema poslednjim podacima, Rusija je uspela da se izbori sa ekonomskim problemima bolje nego što je to bilo očekivano. Ministar ekonomije Rusije Maksim Rešetnjikov je, podsetimo, početkom godine nagovestio da će sadašnji pokazatelj od ispod četiri odsto biti dostignut tek krajem drugog kvartala ove godine, što su danas ipak demantovali poslednji podaci, o kojima je govorio Mišustin.

Poslednji podaci ukazuju i na to da je zvanična Moskva za prva tri meseca ove godine uspela da postigne značajne rezultate, jer je inflacija na kraju prošle godine iznosila 11,9 odsto, a sada je njena stopa pala ispod četiri odsto.

Koliko je veliki iskorak načinjen za poslednjih godinu dana govori i činjenica da je u martu 2022. godine, mesec dana nakon početka Specijalne vojne operacije, ovaj pokazatelj iznosio 16,69 odsto.

Najviši nivo inflacije u Rusiji je, podsetimo, zabeležen mesec dana kasnije, u aprilu, kada je dostigao 17,8 odsto. To je ujedno i najviša vrednost inflacije u Rusiji od 2001. godine. Ipak, od tada njen nivo je padao svakog meseca, o čemu je govorio i predsednik Rusije Vladimir Putin. 

Trenutna situacija sa inflacijom u Rusiji svakako je bolja nego u zemljama evrozone.  

Prema podacima Evrostata od 2. marta, stopa inflacije evrozone za mesec februar očekuje se da će iznositi 8,5 odsto na godišnjem nivou, dok bi ovaj pokazatelj na mesečnom nivou trebalo da zabeleži rast od 0,8 odsto.

Cilj evrozone je, podsetimo, inflacija od dva odsto. 

image
VV inauguration
banner