Ekonomija

Budi se strah od recesije u Nemačkoj: Ekonomske prognoze nisu obećavajuće

Stručnjaci za finansijska tržišta predviđaju pogoršanje ionako nepovoljne ekonomske situacije u narednih šest meseci, naveo je predsednik ZEW Ahim Vambah u saopštenju
Budi se strah od recesije u Nemačkoj: Ekonomske prognoze nisu obećavajućeGetty © Jens Schlueter

Zabrinutost da Nemačka ide ka recesiji ponovo se pojavila pošto je poverenje investitora u njenu ekonomiju opalo treći mesec zaredom zbog slabosti u ključnom proizvodnom sektoru. Indikator očekivanja nemačkog ekonomskog instituta ZEW pao je sa 4,1 u aprilu na -10,7 u maju, što je prvi rezultat u minusu u 2023. godini. Ekonomisti koje je ranije anketirao "Blumberg" očekivali su pad na -5. Pao je i indeks trenutnih uslova.

"Stručnjaci za finansijska tržišta predviđaju pogoršanje ionako nepovoljne ekonomske situacije u narednih šest meseci. Kao rezultat toga, nemačka ekonomija bi mogla da sklizne u recesiju, iako blagu", naveo je predsednik ZEW Ahim Vambah u saopštenju. 

Očitavanje dolazi nakon neočekivano snažnog pada industrijske proizvodnje i drugih pokazatelja koji su izazvali zabrinutost za najveću evropsku ekonomiju. Pad novih proizvodnih narudžbina takođe dovodi u sumnju koliko će moći da se oporavi u narednim mesecima, uprkos tome što potražnja za uslugama ostaje jaka.

Analitičari smatraju da predviđanja nemačkog instituta šalju zabrinjavajuću poruku i da su tri uzastopna pada novi trend - u pogrešnom pravcu.

Evropska komisija je u ponedeljak prognozirala rast Nemačke od samo 0,2 odsto za 2023. godinu, a potom 1,4 odsto u 2024. godini. To utiče na zonu evra od 20 zemalja, čiji su odvojeni podaci u utorak potvrdili da je zabeležen rast od samo 0,1 odsto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca.

Sledeći izveštaj 25. maja otkriće da li je nemačka proizvodnja pretrpela dva negativna kvartala zaredom i da li početna procena za nulti rast važi. Za sada, spora privredna aktivnost nije mnogo naškodila tržištu rada, a nedostatak radnika takođe s druge strane doprinosi bržem rastu plata.

Međutim, najteža kampanja zaoštravanja monetarne politike u istoriji Evropske centralne banke sve snažnije se oseća. Banke već ograničavaju kreditiranje kompanija, dok potražnja za novim kreditima opada.

"Pad indikatora  delimično je posledica očekivanja daljeg povećanja kamatnih stopa od strane ECB. Pored toga, potencijalno neispunjenje obaveza od strane Sjedinjenih Država u narednim nedeljama dodaje neizvesnost globalnim ekonomskim izgledima", kaže Vambah.

image
VV inauguration
banner