Svet

Nemačka menja zakon kako bi se izborila s nedostatkom radne snage

Najjačoj ekonomiji Starog kontinenta nedostajaće sedam miliona radnika do 2035. godine
Nemačka menja zakon kako bi se izborila s nedostatkom radne snagewww.globallookpress.com © Sophie Brössler

Nemački parlament u narednim sedmicama treba da usvoji jedan od "najmodernijih imigracionih zakona u Evropi" ne bi li stao na put sve većem nedostatku radne snage što preti da postane ozbiljna kočnica ekonomskog rasta, izjavio je tamošnji ministar rada Hubert Hajl.

Reforma imigracionog zakona deo je šire kampanje vlade kancelara Olafa Šolca da privuče radnike u Nemačku, zaustavi njen demografski pad i reši nedostatak kvalifikovane radne snage što postaje problem broj jedan u mnogim velikim kompanijama.

U intervjuu za "Fajnenšel tajms" Hajl je rekao da mnoge industrijske grane vape za osobljem, te da će se situacija samo pogoršati kada se generacija bebi-bumera penzioniše.

"Nemačkoj će nedostajati sedam miliona radnika do 2035. ako nešto ne uradimo, što će biti prava kočnica našeg ekonomskog rasta", rekao je ministar rada, dok stručnjaci prognoziraju da će tržište rada zahtevati godišnju imigraciju od 400.000 ljudi do 2060. kako bi se održala stalna ponuda radne snage.

Novi vladin zakon trebalo bi da znatno olakša stranim radnicima da se zaposle u Nemačkoj, tj. omogućiće strancima da rade bez nemačke profesionalne kvalifikacije, i bez obzira da li imaju veze sa zemljom i govore nemački, te da li su mlađi od 35 godina, ukoliko imaju dovoljno bodova koje će prikupiti u zavisnosti od stručne obuke i iskustva.

"Biće dovoljno da imaju ugovor o radu, određeno profesionalno iskustvo i da su se stručno osposobili u svojoj zemlji", rekao je ministar Hajl.

Inače, prema poslednjem tromesečnom istraživanju Evropske komisije, nedostatak radnika ograničava proizvodnju u 42 odsto nemačkih uslužnih kompanija, 34 odsto njenih industrijskih grupacija i 30 odsto građevinskih kompanija.

Međutim, studija Nemačkog ekonomskog instituta pokazala je da će situacija biti još gora – broj otvorenih pozicija za koje se ne može naći kvalifikovana nezaposlena osoba dostigao je rekordnih 630.000 u 2022, što je 280.000 više u odnosu na 2021. godinu.

Još jedan predlog zakona koji će uskoro biti podnet Bundestagu znatno bi olakšao strancima sticanje nemačkog državljanstva i omogućio im da zadrže druge pasoše osim nemačkog, što je trenutno nemoguće za državljane zemalja koje nisu članice EU.

Vlada ujedno pokreće i međunarodnu reklamnu kampanju sa ciljem da privuče strane radnike u sektore koji su posebno teško pogođeni nedostatkom stručnjaka, ali i podsticaje mladima za pripravnički staž budući da 1,6 miliona Nemaca između 20 i 30 godina trenutno nema stručnu kvalifikaciju.

image