Ekonomija

Britanska vlada pregovara sa trgovcima: Žele da ih obavežu da ograniče cene hleba i mleka

Britanija ima najveću stopu inflacije kada su u pitanju prehrambeni proizvodi u zapadnoj Evropi. Cene su porasle za više od 19 odsto prošle godine, što je najveći porast od 1970-ih
Britanska vlada pregovara sa trgovcima: Žele da ih obavežu da ograniče cene hleba i mleka© Christopher Furlong

Britanska vlada razmatra planove da obaveže trgovce na malo da ograniče cene osnovnih prehrambenih artikala, kao što su hleb i mleko, izveštava "Telegraf", pošto su cene osnovnih namirnica nastavile da rastu dvocifreno. Međutim, na pitanje o kontroli cena, ministar zdravlja Stiv Barkli je rekao za Bi-Bi-Si da to nije tako razumeo, preneo je Rojters.

Kancelarija premijera Rišija Sunaka razgovara sa lancima supermarketa o sporazumu sličnom onom postignutom u Francuskoj, gde glavni maloprodajni lanci naplaćuju najniži mogući iznos, objavio je "Telegraf".

"Koliko sam shvatio, vlada radi konstruktivno sa supermarketima na tome kako da se reši stvarna zabrinutost oko inflacije, vezane za prehrambene proizvode i troškove života, i to na način koji, takođe, vodi računa o uticaju na dobavljače", rekao je Barkli.

Britanija ima najveću stopu inflacije kada su u pitanju prehrambeni proizvodi u zapadnoj Evropi. Cene su porasle za više od 19 odsto prošle godine, što je najveći porast od 1970-ih. Budžeti domaćinstava su opterećeni i porastom cena energenata, delom izazvanim sukobom u Ukrajini.

Veliki supermarketi, kao što su "Tesko" i "Sejnsberi", najavili su sniženje cena pojedinih prehrambenih proizvoda poslednjih nedelja.

Endrju Opi iz Britanskog maloprodajnog konzorcijuma (BRC) rekao je da su visoke cene hrane direktan rezultat rastuće cene energenata, transporta i rada, kao i viših cena koje se plaćaju proizvođačima hrane i poljoprivrednicima.

image