Ekonomija

Katar sklapa drugi veliki gasni ugovor s Kinom

Katarski ministar energetike Sad el Kabi očekuje da će do kraja godine potpisati dugoročne ugovore i s nekoliko evropskih zemalja
Katar sklapa drugi veliki gasni ugovor s KinomGetty © VCG/VCG via Getty Images

Katar je spreman da potpiše drugi veliki ugovor za snabdevanje tečnim prirodnim gasom (LNG) s kineskom državnom kompanijom koja nastoji da obezbedi dugoročne sporazume s jednim od najvećih svetskih izvoznika LNG-a.

"Čajna nešenel petroleum korporejšn" (CNPC) i "Katar enerdži" potpisaće 27-godišnji sporazum, što znači da će Kina godišnje kupovati četiri miliona tona LNG-a od zalivske države, prenosi "Fajnenšel tajms".

CNPC će, takođe, preuzeti pet procenata udela u jednom pogonu za crpljenje LNG-a u katarskom projektu proširenja kapaciteta na Severnom polju, najvećem svetskom rezervoaru prirodnog gasa, kao partner u zajedničkom ulaganju.

Očekuje se da će nakon proširenja na Severnom polju Katar godišnje proizvoditi, umesto dosadašnjih 77 miliona tona, čak 110 miliona tona do 2025. i 126 miliona tona dve godine kasnije.

Novi katarsko-kineski sporazum se sklapa samo sedam meseci pošto je kineski "Sinopek" postigao sličan 27-godišnji ugovor s kompanijom "Katar enerdži", koji je tada okarakterisan kao "najduži sporazum o snabdevanju gasom u istoriji LNG industrije".

Katarski ministar energetike Sad el Kabi rekao je za "Fajnenšel tajms" da očekuje da će do kraja godine potpisati dugoročne ugovore i sa "nekoliko evropskih zemalja", tj. da je "Katar enerdži" blizu sklapanja ugovora s Velikom Britanijom, Francuskom i Italijom.

"Bili smo i jesmo u pregovorima s različitim kompanijama na temu snabdevanja Ujedinjenog Kraljevstva gasom i očekujem da ćemo do kraja godine sklopiti ugovor. Sto posto ćemo sklopiti nekoliko ugovora s evropskim državama pre Nove godine", rekao je El Kabi, koji je i izvršni direktor "Katar enerdžija", inače vlasnika terminala Saut huk u Velsu.

"Katar enerdži" je postao naročito popularan u odvikavanju Starog kontinenta od ruskih energenata, ali se ispostavilo da se evropske države teško prihvataju dugoročnih ugovora na kojima Katar insistira ne bi li osigurao sopstvenu finansijsku budućnost.

Najveći deo katarskog LNG-a se isporučuje u Aziju, ali je El Kabi rekao da se nada da će u budućnosti biti ravnomernije podeljen između istoka i zapada kako bi zalivska država imala upliva na različita tržišta.

Dodao je da je zadovoljan što su cene gasa niže od onih rekordnih zabeleženih 2021. godine, ali i upozorio da bi mogle da skoče ukoliko se svetska ekonomija oporavi.

image