Ekonomija

FTH tuži osnivača i bivše rukovodioce za milijardu dolara

Bankrotirana kripto berza tužbom pokušava da nadoknadi imovinu koju traže poverioci i kupci
FTH tuži osnivača i bivše rukovodioce za milijardu dolaraGetty © Michael M. Santiago / Staff

FTX, berza kriptovaluta koja je bankrotirala, tužila je svog osnivača Sema Bankmana-Frida i još troje bivših rukovodilaca za više od milijardu dolara koje su navodno prisvojili nekoliko meseci pre kolapsa prošle godine.

Tužba koju je FTH podneo po nalogu izvršnog tima predvođenog stručnjakom za restrukturiranje Džonom Rejem fokusirana je na podelu akcija, kupovine nekretnina, gotovinske transfere i druge transakcije za koje kompanija kaže da bi trebalo da budu poništene prema zakonu o stečaju, prenosi "Blumberg".

Među optuženima je i Kerolajn Elison, bivša šefica trgovinskog ogranka FTH-a "Alameda risrč" koja je navodno sebi isplatila bonus od 22,5 miliona dolara, od čega je deo kasnije prebačen na lični bankovni račun i onda korišćen za ulaganje miliona dolara u kompaniju fokusiranu na istraživanje veštačke inteligencije.

Žišiao "Gari" Vang, suosnivač FTH-a, i Nishad Sing, koji je radio u FTH-u i "Alamedi", takođe su navedeni u tužbi kao korisnici navodno nezakonitih transfera.

Elison, Vang i Sing izjasnili su se krivim za čitav niz optužbi, uključujući prevaru u predmetima koji nisu povezani sa novom tužbom. Bankman-Frid se izjasnio da nije kriv za prevaru, pranje novca i druge finansijske prekršaje.

image