Svet

Sprega propale kripto berze, demokrata i Ukrajine dospela u američki mejnstrim medij

I "tradicionalni" mediji počeli da izveštavaju o pranju novca preko propale kripto berze FTX
Sprega propale kripto berze, demokrata i Ukrajine dospela u američki mejnstrim medijwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Bivši milijarder Sem Bankman-Frid, osnivač kompanije za razmenu kriptovaluta FTX, uložio je milione dolara u kampanje Demokratske partije, postavši drugi najveći donator stranke, odmah iza Džordža Soroša, piše "Foks njuz".

Bankman-Frid je demokratama donirao skoro 38 miliona dolara samo za međuizbore, pokazali su podaci Federalne izborne komisije. Njegova kompanija je, kako se izveštava, takođe postavila veb stranicu "Pomoć Ukrajini" (Aid for Ukraine), kako bi prikupila sredstva za pomoć toj zemlji, a inicijativu su pokrenuli Ministarstvo digitalne transformacije Ukrajine, FTX i ukrajinska kompanija "Everstejk".

Donacije kriptovaluta su poslate Narodnoj banci Ukrajine. Ovaj 30-godišnji finansijer napisao je na "Tviteru" početkom marta da je "uzbuđen i počastvovan što radi sa ukrajinskim Ministarstvom finansija i drugima na podršci kripto donacijama Ukrajini".

Prošle nedelje, FTX je podneo zahtev za stečaj nakon krize likvidnosti u kompaniji, a procenjuje se da je Bankman-Frid za nedelju dana izgubio oko 16 milijardi dolara.

Kolumnistkinja "Njujork posta" Miranda Divajn je gostujući u emisiji Takera Karlsona pitala zašto zemlja u ratu "petlja sa kriptovalutama".

"Zašto, zaboga, američki poreski obveznici prebacuju desetine milijardi dolara u Ukrajinu da bi mogli da se bore protiv Rusije, i zašto bi, zaboga, ukrajinska vlada bila umešana, u ovu sada propalu berzu kriptovaluta, moramo da znamo", rekla je ona.

"Zašto se, zaboga, zemlja u ratu bavi kriptovalutom za koju svi znaju da je mutna?", pitala je Divajn i dodala da je Bankman-Frid bio u "nedrima levice" i da se "prepuštao se svim vrstama razvrata".

Zamenik ministra digitalne transformacije Ukrajine Aleks Bornjakov, odbacio je tvrdnje da je zemlja koristila vladina sredstva za ulaganje u FTX koji je zauzvrat donirao novac demokratskim kandidatima, nazvavši čitavu teoriju "besmislicom".

Bankman-Frid i njegova kompanija su trenutno pod istragom Ministarstva pravde i Komisije za hartije od vrednosti, navodi "Volstrit džornal".

image